Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Nederlands fietsmuseum voegt oude Quadricycle (1878) toe aan collectie

Als we het over fietsen hebben, dan zijn we vaak gefocust op nieuwe modellen. Maar ook ‘oudjes’ kunnen heel mooi zijn. Het Nederlandse Fietsmuseum Velorama heeft een bijzonder model aan de collectie toegevoegd: een Salvo Quadricycle uit 1878, geconstrueerd door uitvinder en fabrikant James Starley uit het Britse Coventry.

Het voertuig is uit Zwitserland afkomstig en drie jaar geleden ontdekt, zo stelt het fietsmuseum. Dat heeft het model bij ons in België aangekocht en vrij recent toegevoegd aan de collectie. Het is volgens Velorama het oudste en enige tot nu toe bekende exemplaar. Het zadel is omklapbaar en geschikt voor één of twee personen.

Bijzonder aan deze fiets is dat je niet tussen, maar naast de wielen zit. De fiets heeft een klein stuurwiel voor en een klein steunwiel achter. In feite is het geen tweewieler, maar een vierwieler. James Starley heeft de fiets uitgerust met een belangrijke uitvinding van hem, namelijk het differentieel. De Salvo heeft het oudst bekende exemplaar van dit systeem. Starley verkreeg patent op zijn vinding op 5 september 1877.

Twee jaar geleden leek de fiets nog rijp voor de sloop. Er is veel energie gestoken in de restauratie van deze fiets (zie foto hieronder) en ook in het achterhalen hoe dat gedaan moest worden. Documentatie was niet voorhanden. Inmiddels is de Quadricycle weer in originele staat en te bewonderen in het Velorama.