Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Naar het WK wielrennen? Pak de fiets

Als gastheer van de wereldkampioenschappen wielrennen heeft Vlaanderen vanaf volgende week zaterdag (18 september) alle ogen op zich gericht. Het staat vast dat er heel wat volk op af zal komen. Om de toestroom in goede banen te leiden, zet de organisatie in op gebruik van de fiets.

Het wordt de honderdste keer dat de wereldkampioenschappen worden gehouden. Als het aan de organisatie ligt, gaat deze jubileumeditie de boeken in als een groene. Er wordt namelijk fors ingezet op duurzame mobiliteit. In en rond de WK-gaststeden is de auto niet welkom. Het advies van de organisatie aan bezoekers is: maak gebruik van diverse vervoersalternatieven, zoals de fiets of het openbaar vervoer.

Fiets

Wie in Knokke-Heist, Brugge, Antwerpen, Leuven of in de ruime omgeving ervan woont, neemt uiteraard best de fiets om de start, doortocht of aankomst van de renners mee te pikken. In alle steden zijn heel wat extra gratis en bewaakte fietsenstallingen voorzien.

Trein

Kom je van verder, dan is de trein veruit de beste optie. De stations van de vier gaststeden liggen vlak bij het parcours. De NMBS zet tijdens de WK-week extra treinen in en met een weekendticket geniet je bovendien 50 procent korting op het normale tarief. Woon je zelf niet in de buurt van een station, dan kan je ook gemakkelijk met de auto naar een station met voldoende parkeermogelijkheden gaan. Denk aan Aarschot, Tienen of Mechelen als je naar Leuven wil. Of rijd naar Gent-Sint-Pieters als de eindbestemming Knokke-Heist of Brugge is.

Park-and-bike

Het zal bijzonder moeilijk zijn om met de auto de start- of aankomststeden binnen te rijden. Kom je desondanks met de auto, dan is de beste optie om gebruik te maken van het park-and-bike concept. Je parkeert de auto buiten de stad en rijdt vervolgens verder met de fiets. Ook wie wil supporteren langs de Flandrien-lus (vanuit Leuven richting Huldenberg en Overijse) moet er rekening mee houden dat er geen vlotte doorgang zal zijn voor auto’s.

Personen met handicap

De 2021 UCI Road World Championships proberen, in samenwerking met Inter vzw, de toegankelijkheid zo groot mogelijk te laten zijn. Op elke parking zijn plaatsen voorzien voor personen met een handicap. Ter plaatse kunnen WK-stewards je helpen om de meest toegankelijke route te kiezen.

Mobilhomes en autocars

Voor mobilhomes zijn er diverse overnachtings- en staanplaatsen voorzien. In sommige gevallen die je die plaatsen vooraf te reserveren. Ook voor autocars is er specifieke parkeergelegenheid aan de rand van de diverse steden en aan de fanzone in Huldenberg, ook op reservatie.

Buitenlandse gasten

Wie vanuit het buitenland naar Vlaanderen komt met het vliegtuig, neemt ook best vanaf de luchthaven de trein naar één van de vier steden. Vanuit tal van Europese steden reis je ook vlot met de trein naar Antwerpen-Centraal of Brussel-Zuid. Vanaf hier reis je verder naar de gaststeden.