Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Moordende klim (met stuk van 28 procent!) wacht op Vuelta-renners

Nog iets meer dan twee weken te gaan en dan begint de derde grote wielerronde van het seizoen: de Vuelta a España. De kop gaat eraf met een ploegentijdrit in Nîmes. Maar het echte vuurwerk blijft wellicht bewaard tot bij de aankomsten bergop. Grinta!’s tip: reserveer vooral tijd voor de zeventiende etappe met finish op Los Machucos.

Woensdag 6 september kan geen Vuelta-renner zich nog verschuilen. Dan komen de ware klimmers naar boven. Hoewel de zeventiende officieel niet wordt gezien als een bergaankomst, is de slotklim Los Machucos wel degelijk moordend. Het klimwerk is in het begin normaal met een stijgingspercentage van 5 procent. Daarna wordt het al snel onmenselijk met 17 procent in de tweede kilometer. Even later krijgen de renners zelfs een stukje van 28 procent (!) op hun pad.

Oscar Freire, de Spaanse oud-topsprinter, analyseerde het parcours voor de Spaanse sportkrant AS. Zijn mening is duidelijk: dit wordt lood- en loodzwaar. “Je ziet wel vlakkere stukken op deze beklimming, maar die zijn simpelweg te kort om voldoende te kunnen herstellen van het vele klimmen.”

In foto’s en video’s zien we dat de weg grote delen uit beton bestaat in plaats van asfalt. Dat heeft alles met de meedogenloze hellingsgraad van Los Machucos te maken, zo valt te lezen in de Spaanse krant. Los Machucos blijkt ook ongeschikt voor de volgwagens van de Vuelta. Die kunnen straks niet naar boven om de renners bij te staan bij bijvoorbeeld panne.