Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Monsterlijke tocht voor de echte avonturiers

Ultraraces zijn in onze wielersport waarschijnlijk de meest uitdagende wedstrijden die we kunnen bedenken. Eén van de klinkende namen in het ultraracecircuit is de Red Bull Trans-Siberië Extreme. Hier lees je wat dit event zo zwaar maakt.

Op 24 juli is het zover. Dan gaat een select gezelschap van start in de Red Bull Trans-Siberië Extreme. De ultraracers stappen op in Moskou en rijden in 15 etappes, verspreid over 25 dagen, naar hun eindbestemming: Vladivostok. De fietsers zitten ongeveer 9.100 kilometer in het zadel en overwinnen onderweg 77.000 hoogtemeters.

Het zijn niet alleen deze cijfers die het zware karakter van de Red Bull Trans-Siberië Extreme bepalen. Ook de omstandigheden moeten we niet uit het oog verliezen. Ultraracers passeren in dit event namelijk 8 tijdzones en het verschil tussen de hoogste en laagste temperaturen kan wel 40 graden zijn. Dat ga je uiteraard merken en voelen als je een tijdje bezig bent.

De organisatie promoot deelname. Wie aan de startlijn wil staan, kan zich nog tot 31 maart aanmelden. Maar opgepast: het deelnamebedrag is best hoog, 22.500 euro (daarvoor krijg je een zeer, zeer compleet pakket). Als je dit bedrag neertelt, betekent dat nog niet dat je automatisch mag rijden. Je inschrijving moet eerst langs enkele keurmeesters en ook zul je een medische keuring moeten ondergaan.

Afgelopen jaar, bij de derde editie, waren er 10 deelnemers. Onder heen 2 vrouwen. Er waren uiteindelijk 3 ultraracers die de finishstreep in Vladivostok haalden. In het jaar daarvoor waren er geen deelnemers die de gehele afstanden wisten te volbrengen. Als je deze monsterlijke race op je lijstje met doelen zet, ben je dus gewaarschuwd…