Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Met 83 kilometer per uur over de snelweg

Op eigen kracht een snelheid van ruim 80 kilometer per uur halen per fiets. Het Human Power Team, met onder meer studenten van de Vrije Universiteit in Amsterdam en TU Delft, is het afgelopen weekend gelukt. Ze tikten de snelheid aan met de aerodynamische Velox7, een ligfiets.

Het Human Power Team had zondag een unieke mogelijkheid. Op een stukje snelweg in Nederlands Brabant mochten de mensen achter het studentenproject hun snelle, zelf gebouwde fiets testen. De weg was daarvoor afgezet. De test was succesvol, want voor het eerst werd een snelheid van meer dan 60 kilometer per uur gehaald: 83 kilometer per uur.

De rit op de snelweg was een belangrijke test op weg naar het hogere doel. Volgende maand gaan de mensen van het Human Power Team naar de Nevadawoestijn in de Verenigde Staten om een recordpoging te ondernemen. De fietsers Iris Slappendel en Aniek Rooderkerken hopen met de Velox 122 kilometer per te rijden. Dat zou hen een wereldsnelheidsrecord fietsen opleveren, bij de vrouwen welteverstaan.

Het is niet de eerste keer dat de groep deelneemt aan de World Human Powered Speed Challenge, zoals het evenement officieel heet. In 2013 haalden de Nederlanders bij de mannen een wereldrecord. Zij fietsen maar liefst 134 kilometer per uur. Het record is inmiddels alweer een stuk scherper: de huidige topsnelheid staat op naam van een Canadees team dat 144 kilometer per uur reed.

Het record bij de vrouwen stamt uit 2010. Toen fietste de Franse Barbara Buatois met een snelheid van 121 kilometer per uur.

  • Bekijk hier de video van het testament op de snelweg

Gerelateerde artikels