Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meester Sven en de kids

Veel kinderen gaan in de zomervakantie op 'sportkamp'. Maar in Baal vond deze week wel een heel bijzonder sportkamp plaats. Sven Nys leerde een vijftigtal kinderen de tips & tricks van het fietsen.

“Concentreer jullie!”, schreeuwt Sven Nys zijn pupillen toe. De veldritkampioen, helemaal in fietstenue, ligt languit in het veld, in de schaduw van het Sven Nys Cycling Center op de Balenberg. 25 kinderen, allemaal op mountainbikes of crossfietsjes, staan klaar om in groepjes van vier over Sven Nys, voor de gelegenheid een levend ‘balkje’, te springen, om daarna meteen een korte haakse bocht te nemen en richting een virtuele finishlijn te spurten. Het is één van de ‘oefeningen’ die Sven Nys en de andere begeleiders van de Sven Nys Academy deze week aan de kids voorschotelt.

Bijleren, niet presteren
Vijftig kinderen schreven zich de voorbije week in voor deze lessenreeks ‘cyclocross/mountainbike’. Twee uurtjes fietsen in de voormiddag en twee uurtjes in de namiddag. Voor deze fietsweek, inclusief lunch en drankje, betalen hun ouders 160 euro. Dit klinkt dus als een soort ‘sportkamp’ maar dit is lang geen sportkamp zoals alle andere want welk sportkamp kan er prat op gaan dat een meervoudig kampioen lesgeeft? “Dit is het leukste wat ik al gedaan heb sinds ik ben gestopt met topsport. Ik amuseer me kostelijk. Het enthousiasme van al die rennertjes: fantastisch gewoon”, aldus Sven Nys die zich helemaal gesmeten heeft om deze Sven Nys Academy mogelijk te maken. Zo veel mogelijk kinderen het plezier van offroad fietsen kunnen laten beleven: dat is de bedoeling van de Sven Nys Academy. “Het draait helemaal niet om presteren, wel om bijleren. Dit is zeker niet bedoeld als scouting om veldrit- of mountainbiketalent te spotten”, waarschuwt Nys. “De bedoeling is dat we hen allerlei tips and tricks aanleren zodat ze daarna alleen nog maar meer plezier beleven aan het fietsen. Ook kinderen op een veilige manier integreren in het verkeer is een onderdeel van de opleiding.” De kinderen leren vlot schakelen en sturen, hun evenwicht gebruiken, het traject inschatten, makkelijker klimmetjes en afdalingen nemen en hoe in alle omstandigheden snel te reageren op onvoorziene omstandigheden.

Ook in andere schoolvakanties
Het blijft niet bij dit ene zomerkamp. Ook in de andere schoolvakanties – herfstvakantie 2017, paasvakantie 2018 – worden er lessenreeksen ingepland. De lessen staan onder leiding van een team begeleiders en Sven Nys himself, al zal Sven niet altijd aanwezig kunnen zijn. “Zeker niet als het crossseizoen volop aan de gang zal zijn, maar ik doe mijn best. Ik blokkeer hier graag mijn agenda voor.” Niet alleen Telenet maar ook Fidea zijn partner van de Sven Nys Academy. Als verzekeraar is preventie iets waar Fidea zwaar op inzet. Deze lessenreeksen en de filosofie erachter passen bijgevolg perfect in Fidea’s ‘Safe Cycling’-campagne.

Gerelateerde artikels