Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Knappe wielrenners presteren beter

Onderzoek wijst uit: knappe renners eindigen bij de eersten.

Wie meer kans hebben een grote ronde als de Tour de France te winnen? Mannen met een, volgens vrouwen, goed uiterlijk. Dat blijkt uit onderzoek van Erik Postma (universiteit van Zürich), waarover de BBC bericht.

Postma hield een online onderzoek met 816 ondervraagden. 72 procent bestond uit vrouwen. Zij beoordeelden de renners uit de Ronde van Frankrijk van 2012 op aantrekkelijkheid, mannelijkheid en uiterlijk. Als de deelnemers aan het onderzoek de renner herkende, werd de score uit het onderzoek verwijderd.

“Wat blijkt: de mannen die knap zijn volgens het onderzoek, eindigen bij de eersten. Tot mijn grote verrassing ontdekte ik het verband, dat trouwens vrij sterk is”, zegt onderzoeker Postma tegen de BBC.

De 10 procent best presterende renners uit die bewuste Tour de France bestempelde men als een kwart knapper dan de 10 procent van de renners die genoegen moest nemen met een plek onder in het algemeen klassement. De aantrekkelijkheid van een man is dus een teken voor vrouwen dat hij lichamelijk sterk is.

Postma verklaart de opvallende resultaten aan de hand van de evolutie van de mens. In vroegere tijden was het voor vrouwen belangrijk om een man aan de zijde te hebben die kon jagen. Hij moest voldoende kracht hebben om bijvoorbeeld een dier te doden en zo voor voedsel te zorgen. Vrouwen ontwikkelden zo een voorkeur voor sterke mannen.