Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Klassiekers wapenen zich tegen terreur

Betonblokken in drukke zones om aanslagen met trucks te voorkomen.

De voorjaarskoersen zijn vaak grote volksfeesten. Organisatoren houden dit jaar sterker dan voorheen rekening met mensen (lees: terroristen) die de pret willen bederven. Vorig jaar waren er al rugzakcontroles en dit jaar plaatsen komen er betonblokken bij op drukke plaatsen. Die moeten verhinderen dat terroristen met (vracht)wagens op een mensenmassa in kunnen rijden. Dat meldt Het Laatste Nieuws zaterdag.

De recente aanslagen in Berlijn en Nice, waar terroristen een vrachtwagen als moordwapen gebruikten, dwingen organisaties ertoe extra maatregelen te treffen. Vooral nabij start- en aankomstzones en in de buurt van de bekende heuvels, met name in de Vlaamse Ardennen, zijn de autoriteiten dit jaar extra alert.

Terreurniveau 3
Onder andere de Omloop Het Nieuwsblad en de Ronde van Vlaanderen hebben al een draaiboek gereed. “Dat is opgesteld in samenwerking met de gouverneurs en de politie”, zegt koersdirecteur Wim Van Herreweghe. “We moeten de richtlijnen volgen die gelden bij terreurniveau 3. Naast de tientallen politiemensen die zullen patrouilleren, zetten we zelf 100 stewards in om bagage te checken in de publiekszones. Nieuw dit jaar is dat we ervoor moeten zorgen dat er geen trucks op het parcours kunnen rijden. Het is uiteraard onmogelijk om dit te garanderen voor het hele traject, maar wél voor de plaatsen waar veel volk samenkomt, zoals de Koppenberg, de Kwaremont en de stad Oudenaarde.”

Gelijksoortige maatregelen worden genomen door de organisatoren van Kuurne-Brussel-Kuurne. Daar is men vooral gericht op het beschermen van de finishlocatie. “Ook wij zullen de laatste kilometers extra beveiligen”, zegt Philip Vlieghe van E3 Prijs Harelbeke.

Gerelateerde artikels