Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Johan Museeuw coacht (ex)-borstkankerpatiënten

De Ronde van Vlaanderen Cyclo is al jaren bijzonder populair bij wielerliefhebbers. Om die fietsdroom ook voor mensen met borstkanker haalbaar te maken, werkt de nationale borstkankercampagne Think-Pink samen met het Centrum Ronde van Vlaanderen en de Johan Museeuw Cycling Academy een uitgebreid voorbereidingsprogramma voor hen uit. Het doel: omringd door een groep gemotiveerde buddy’s hun Ronde van Vlaanderen tot een goed einde brengen.

Het allround-voorbereidingsprogramma spitst zich toe op mensen die borstkanker hebben of hadden. Onder de vleugels van peter Johan Museeuw kiezen zij hun doel uit – 74, 141, 200 of 237 kilometer – en werken zij daar vervolgens vanaf oktober naartoe. “Johan Museeuw organiseert elke maand een trainingsrit voor alle lotgenoten”, vertelt Think-Pinkvoorzitter en fietsliefhebber Heidi Vansevenant. “Verder voorzien we ook infosessies over uiteenlopende onderwerpen: van de juiste fietspositie en kledij tot aangepaste voeding.”

Een topuitrusting voor een stevige uitdaging
“Voor lotgenoten is dit een serieuze uitdaging”, zegt Heidi Vansevenant. “De behandeling eist veel van je lichaam en dat maakt opnieuw sporten niet evident. Nochtans is bewegen een belangrijke factor voor herstel en helpt het ook een nieuwe kanker te voorkomen. Het geeft je ook opnieuw vertrouwen in je lichaam. Maar na de oncorevalidatie van twaalf weken is vandaag geen opvolging voorzien. Met dit trainingsprogramma van A tot Z willen we de stap naar een nieuwe sportuitdaging kleiner maken.”

Daarom zorgt Think-Pink ervoor dat deelnemers met een topuitrusting aan de start verschijnen. Dankzij partner Bioracer beschikken lotgenoten over een winterfietstrui en –broek. Bovendien krijgt wie geen fiets heeft een topfiets in bruikleen, met aankoopoptie tegen kostprijs. Think-Pink regelt ook de inschrijving voor de Ronde van Vlaanderen Cyclo.

Elke deelnemende lotgenoot zamelt 500 euro aan fondsen in. Die gaan integraal naar het SMART Fonds van Think-Pink, dat wetenschappelijk onderzoek rond borstkanker in België financiert.

Geruggesteund door buddy’s
Op de dag van de Ronde van Vlaanderen Cyclo (31 maart 2018) verschijnen de lotgenoten niet alleen aan de start. Ze krijgen de steun van Think-Pinkbuddy’s. “Voelen dat er mensen om je heen staan, die je een duwtje in de rug geven, kan echt het verschil maken”, legt voorzitter Heidi Vansevenant uit. “Daarom doen we een beroep op buddy’s. Zij zamelen elk 100 euro fondsen in, worden ingeschreven door Think-Pink en verschijnen aan de start in een Think-Pinkwinterfietstrui van Bioracer. Samen met de lotgenoten vormen zij een Think-Pinkpeloton dat borstkanker geen kans meer wil geven.”

Schrijf je in als lotgenoot of als buddy via think-pink.be. Op 20 oktober om 14.30 uur. vindt in het Centrum Ronde van Vlaanderen de kick-off plaats, samen met peter Johan Museeuw.