Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Jarige organisatie Eroica Limburg eert Joop Zoetemelk

Eroica Limburg bestaat vijf jaar. Dat eerste lustrum is reden voor de organisatie om uit te pakken. In september brengt ze een eerbetoon aan de Nederlandse wielerheld Joop Zoetemelk. Aankomend weekend is er een ‘historische strook’ langs het parcours van de Amstel Gold Race.

Tijdens de Amstel Gold Race van aanstaande zondag wordt er op een ludieke manier aandacht gevraagd voor Eroica Limburg. Aan de voet van de Geulhemmerberg zal een strook van 150 meter helemaal in het teken staan van Eroica Limburg. Oude koerswagens, spandoeken, mannequinpoppen aangekleed in historische kleding en oude fietsen worden er opgesteld. De historische strook moet voor de nodige ‘Eroica-sfeer’ langs de route zorgen.

TI-Raleigh reünie

In juli 2020 was het exact veertig jaar geleden dat Zoetemelk als laatste Nederlander de Ronde van Frankrijk op zijn naam schreef. De organisatie achter het retro wielerevent staat daar later dit jaar (alsnog) bij stil. Samen met oud-renners als Leo van Vliet, Piet van Katwijk en Jacques Hanegraaf is ze druk in de weer om een heuse TI-Raleigh reünie te organiseren in het weekend van vrijdag 3 en zaterdag 4 september.

Op 3 september, de dag voorafgaand aan de Eroica Limburg toertocht, vindt de zogenaamde TI-Raleigh reunion ride plaats waarbij zo veel als mogelijk oud-renners van de ploeg, inclusief de geletruidrager Joop Zoetemelk, met de Eroica Limburg deelnemers een mooie route door het Limburgse Heuvelland gaan rijden.

“Wij vinden het een absolute eer dat Joop Zoetemelk geen moment aarzelde toen we hem afgelopen jaar benaderden. Vorig jaar kon deze bijzondere reünie vanwege corona niet doorgaan. Dat gemis gaan we dit jaar inhalen. De aanwezigheid van Tour legende Joop Zoetemelk is het mooiste compliment dat wij als Eroica Limburg organisatie konden krijgen van de oud-kampioen”, aldus de organisatoren Richard Van Beek en Iwan Linckens.

Eroica Limburg toertocht

Op zaterdag 4 september is er de Eroica Toertocht. Dit jaar kunnen deelnemers kiezen uit drie routes: de Family ride (40 kilometer), Heuvelland route (65 kilometer) en Maas route (110 kilometer). Deelnemers rijden op oude fietsen van voor 1987. “Het is een prachtige bonte stoet van fietsen uit het begin van de vorige eeuw tot aan de vroege jaren negentig. De deelnemers dragen de kleding en attributen die bij de fiets en de periode past”, aldus de organisatie.

De online inschrijving is inmiddels geopend. De eerste vijfhonderd deelnemers hebben zich reeds aangemeld. Alle deelnemers krijgen verzorging onderweg (streekgerechten, wijnen, lekkernijen), een startpakket met stoffen rugnummer, een flesje super 8 bier en een herinneringsmedaille.

Gerelateerde artikels