Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

James Hayden wint Transcontinental Race

James Hayden heeft afgelopen weekend de vijfde editie van de Transcontinental Race gewonnen. De Brit kwam zondagavond aan in het Griekse Meteora.

Winnaar Hayden had precies 8 dagen, 23 uur en 14 minuten nodig om de monsterrace te volbrengen. Net zoals voorgaande edities was de Transcontinental Race dit jaar gestart in Geraardsbergen. De deelnemers zochten zelf een weg met op de route een aantal checkpoints.

Hayden maakte met name op weg naar Slowakije het verschil. De Britse ultrarenner koos voor een langere route naar Slowakije en ging daarbij door Slovenië en Hongarije. Veel andere deelnemers namen juist een kortere, maar zwaardere route via Oostenrijk. De gok van de Brit pakte goed uit. Hayden wist leider Bjorn Lenhard daar voorbij te steken.

Nadien gaf Hayden de zege niet meer uit handen. De voorsprong werd gestaag uitgebouwd, met name in de laatste anderhalve dag. Hayden reed stevig door en pakte nauwelijks rust. Toen hij aankwam in Meteora had hij een voorsprong van zo’n 150 kilometer op Lenhard. Hayden reed zijn 3.650 kilometer in de Trancontinental Race met een gemiddelde snelheid van 26,8 kilometer per uur.

Bewogen editie
Het was overigens een bewogen Transcontinental Race. Het was immers de eerste editie zonder oprichter Mike Hall. Hij overleed eerder dit jaar tijdens een andere ultrarace. Bovendien kwam al vroeg in wedstrijd een Nederlandse deelnemer om het leven. Hij werd aangereden door een auto in Froidchapelle. De bestuurder ging er na het ongeluk vandoor.