Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Israël krijgt Giro-start, Noorwegen wil Tour

Nieuws over startlocaties van komende grote ronden. La Grande Partenza van de Giro d’Italia vindt volgend jaar in Jeruzalem plaats. De Noren hebben naar verluidt 100 miljoen euro voor de Grand Départ van de Tour de France in 2020, 2021 of 2022.

Er gingen al langer verhalen rond dat de Ronde van Italië komend seizoen in Jeruzalem wordt begonnen. Het is daarmee de allereerste keer in de meer dan honderdjarige historie van de grote ronden dat het startschot buiten Europa wordt gelost. De eerste drie ritten worden in Israël verreden (Jeruzalem, Beer Sjeva en Tel Aviv). Daarna is er een transfer naar Italië en krijgen de renners al meteen een rustdag. Volgende maand is er een voorstelling in Jeruzalem.

Organisator RCS gaat met de start in Israël op de vernieuwende toer. De persoon die de Israëliërs en de Giro samenbracht is de voormalige koersdirecteur Angelo Zomegnan. Hij is ook de degene die de WorldTour tot wasdom hielp komen en de Strade Bianche op de kalender zette.

100 Miljoen euro
Intussen is er ook nieuws uit Noorwegen. Als het aan sportminister Linda Hofstad Helleland ligt vindt de Grand Départ van de Tour daar over een paar jaar plaats. Volgens een Noorse website wil men daarvoor diep in de buidel tasten. Er staat een geldzak van 100 miljoen euro klaar. “Dat is heel veel geld, maar het is de bedoeling dat dit via het toerisme wordt terugverdiend”, aldus Helleland. “Tegelijkertijd stimuleren we het fietsen.”