Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Hoe lang is de koers nog gratis voor publiek?

Helft van organisaties denkt dat publiek op den duur moet betalen voor koers.

De koers is groot en gratis volksvermaak. Iedereen kan de komende weken de wereldtop vanaf de eerste rij zien strijden, zonder daar ook maar een cent voor te betalen. Het is echter de vraag hoe lang de koers nog gratis en voor niets te bezoeken is. Het Nieuwsblad hield een enquête onder de 22 grootste wedstrijdorganisaties. De helft daarvan denkt dat het onvermijdelijk is dat toeschouwers op den duur voor de koers moeten betalen.

Bij de allergrootste koersorganisaties lijkt betalen voorlopig niet aan de orde. De mensen achter de Ronde van Vlaanderen, E3 Harelbeke en Gent-Wevelgem zijn het oneens met de stelling dat het onvermijdelijk is dat op termijn voor de koers moet worden betaald. Hun standpunt: laat de koers voor iedereen toegankelijk blijven. Zoals het nu is, is het goed.

Kleine budgetten
Het zijn juist de kleinere koersen die er wel iets voor voelen om bijvoorbeeld entree te heffen. Heel vreemd is dat niet, want uit de enquête van de krant blijkt dat de budgetten van veel organisaties nogal beperkt zijn. Zij zijn volledig afhankelijk van sponsoring, vips en subsidies. Bijna een kwart van de ondervraagde organisaties geeft aan dat ze bedreigd zijn door een gebrek aan financiële middelen.

Organisatoren zoeken naarstig naar nieuwe verdienmodellen. Vrijwel alle partijen laten merken dat het hen aan publiek niet ontbreekt. Behalve in Nokere Koerse kijken al deze toeschouwers gratis naar de koers. Moet de koers voortaan entree vragen bij het toegangspoortje dat naar het parcours leidt? Voor de helft van de organisatoren is het niet langer ondenkbaar. Tegelijkertijd verwachten ze dat het weerstand zal oproepen.

“De mensen zijn het zo gewend dat de koers gratis is”, zegt Rob Discart van Golazo, de partij achter onder meer de Baloise Belgium Tour. Nick Nuyens, organisator van Dwars door het Hageland: “Als ik naar het voetbal van mijn kinderen ga kijken, vindt iedereen het normaal dat ik daar 2,5 euro voor moet betalen. Maar als je wereldtoppers op de fiets wil zien, dan moet dat gratis zijn. Raar.” (foto: Sluitingsprijs Putte-Kapellen)

Gerelateerde artikels