Deel dit artikel:

Het is slecht gesteld met onze kennis van verkeersregels rond fietsen

37 procent van de weggebruikers weet te weinig van regels rond fietsen.

Zorgen omtrent de kennis van verkeersregels rond fietsen in ons land. 37 procent van de weggebruikers, zowel automobilisten als fietsers, weet te weinig van de regelgeving, en dat zou volgens mobiliteitsorganisatie VAB de vele fietsongevallen verklaren. De oplossing: verplicht theorielessen volgen, zoals men in Duitsland en Oostenrijk doet. Jaarlijks vallen er in Vlaanderen circa 400 verkeersdoden.

“Wat ons uit deze bevraging nog het meest verontrust? Dat veel weggebruikers amper weten wanneer een fietser voorrang heeft”, aldus Roel De Cleen van de Fietsersbond tegen Het Nieuwsblad. VAB en de bond testte 5.500 Vlamingen op hun kennis over fietsverkeersregels. “Als we dezelfde maatstaven gebruiken als bij het officiële theoretische rijexamen – je moet minstens 82 procent behalen ­– dan is 4 op de 10 gebuisd”, aldus Joni Junes van VAB. Bij de mensen jonger dan 18 jaar gingen zelfs 7 op de 10 onderuit.

Niet alleen de voorrangsregels blijken voor velen onbekend. Ook weten veel mensen te weinig van de wegmarkeringen. Er zijn immers andere verkeers- en voorrangsregels van kracht op plaatsen waar een fietspad op de weg is geschilderd en plaatsen waar het om een fietssuggestiestrook gaat. De Fietsersbond vindt het eveneens opvallend dat veel weggebruikers niet weten dat je een fietser niet mag passeren als er minder dan een meter vrije ruimte is. Er zijn toch bestuurders die inhalen. “Levensgevaarlijk.”

De Fietsersbond en VAB roepen de overheid op om meer aandacht te besteden aan het bijspijkeren én begrijpen van de wegcode. Ze pleiten voor beter verkeersonderwijs op school, betere communicatie over nieuwe verkeersregels en meer aandacht voor fietsregels tijdens de rijopleiding. Federdrive, de sectororganisatie van erkende rijscholen, stelt in Het Nieuwsblad dat rijschoolhouders daar al veel aandacht aan besteden.

Vlaams mobiliteitsminister Ben Weyts (N-VA) is voorstander van meer verkeersonderwijs op school. “Een buis voor 4 op 10 ondervraagden is niet zo gek als je weet dat vandaag verkeerseducatie totaal geen deel uitmaakt van de eindtermen in het middelbaar onderwijs, waardoor we scholieren onvoldoende voorbereiden op de gevaren van de weg.” Verplichte theorielessen om het rijbewijs te halen ziet hij niet zitten. 

Gerelateerde artikels

NEW IN!

T-SHIRT

FIRE 4 YR RIDE