Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Hellingenroute: veertig heuvels in het Heuvelland

Veel fietsevenementen zijn in deze tijd afgelast. Eentje die wél doorgang vindt, is de Hellingenroute. Op zaterdag 15 augustus gaat het spektakel in het Heuvelland (Westhoek) door. De Hellingenroute is onderdeel van de Coppa Grinta!, het circuit van kwalitatieve toertochten.

De derde editie van de Hellingenroute heeft een nieuwe startlocatie gevonden, namelijk Wijngoed Monteberg (Dranouter). Om deze reden is het bewegwijzerde parcours met genummerde hellingen lichtjes aangepast. Er zijn twee verschillende afstanden. De route van 56 kilometer telt zeventien hellingen en is goed voor 652 hoogtemeters, de tweede afstand van 121 kilometer gaat over liefst veertig hellingen en klokt 1645 hoogtemeters.

Gent-Wevelgem

Er wordt dit keer een alternatieve weg genomen naar de top van de befaamde Katsberg. Met een gemiddelde van 13 procent over 170 meter en een piek van 28 procent is dit een helling waarvoor iedere deelnemer zich schrap moet zetten. Het weggetje heet trouwens Rue du Cimetière. In de finale wordt de Kemmelberg dit keer beklommen vanaf het Frans kerkhof.

Aansluitend volgt de Monteberg, waarmee de Hellingenroute onderstreept veel elementen te bezitten van de klassieker Gent-Wevelgem. Op de Monteberg wordt gestreden en gereden voor de Grote Prijs van Wijngoed Monteberg. Wie de beste tijd in de digitale boeken zet, wordt beloond met een fles bubbels van Wijngoed Monteberg. Het volstaat daarvoor om de rit te uploaden via Strava.

Alleen online registratie

Inschrijven is alleen online mogelijk. Voor de afstand van 56 kilometer betaal je 5 euro, voor de 121 kilometer 8 euro. Na inschrijving krijg je een bevestigingsmail toegestuurd. Dit document geldt als startbewijs. Op vertoon daarvan wordt een polsbandje gegeven. Op dit document staat ook het noodnummer voor de dag zelf (in geval van mechanische pech). Indien het evenement vanwege COVID-19 alsnog wordt geannuleerd, wordt het ingelegde bedrag keurig terugbetaald.

Social distancing

De organisatie treft diverse maatregelen die passen in het huidige coronatijdperk. Er wordt gestart in waves van maximaal tweehonderd deelnemers. In welke wave jij zit, staat op het inschrijvingsformulier. De eerste wave start tussen 8 en 9 uur, de tweede tussen 9 en 10 uur en de derde tussen 10 en 11 uur. De bevoorradingen in Westouter (121 kilometer) en Mesen (56 en 121 kilometer) gebeuren in de open lucht. Daar worden de toegangsstromen gereguleerd om zo de social distancing te kunnen garanderen.

Glas bubbels

Na aankomst bieden de Vrienden van de Hellingenroute aan elke deelnemer een glas bubbels aan. Degenen die dat wensen kunnen na de tocht aansluiten op de Wijnfeesten op Wijngoed Monteberg, de start-en aankomstplaats van de cyclo.