Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Graeme Obree duikt weer op

In de jaren 90 werd de Schotse renner Graeme Obree wereldberoemd in wielerkringen door twee keer het werelduurrecord scherper te stellen, op een fiets gebouwd met onder andere wasmachineonderdelen. Anno 2018 wil het Schotse kledingmerk Endura wel eens weten hoe het nou echt zat met die bijzondere fiets, die uiteindelijk niet als geldig werd erkend door de UCI.

Het Schotse kledingmerk Endura was van oudsher vooral gericht op mountainbikers, maar het timmert de laatste jaren ook stevig aan een collectie voor racefietsers. Onder andere Team Movistar profiteert van de 25 jaren van ervaring die ze in de highlands hebben met slechtweerkleding, maar inmiddels ook van geavanceerde windtunnel-geteste racekleding.

Toen Endura net opkwam, maakte Graeme Obree furore met een bijzondere fiets en een al even bijzondere fietshouding. Het werd nooit helemaal duidelijk of het de fietser in Obree was die het uurrecord tot twee keer toe scherper stelde, of dat het aan zijn fietsen lag en aan de superaerodynamische houdingen die hij erop kon aannemen. Tot nu toe, want Endura ging op onderzoek uit en nam Obree mee naar de windtunnel om een en ander uit te klaren.

En dat leverde onderstaande kortfilm op, inclusief leuke archiefbeelden.

Wil je meer weten over andere aero-ontwikkelingen bij Endura, bekijk dan dit filmpje:

Gerelateerde artikels