Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Gps-chip in strijd tegen diefstal e-bikes

Fabrikanten van e-bikes hebben een middel gevonden om diefstal tegen te gaan: een gps-chip. Van de eerste 6.000 e-bikes met gps-chip bij Sparta werd er niet één gestolen. De fietsindustrie zet vol in op het nieuwe wapen tegen diefstal.

De fiets met gps en een ingebouwde gsm geeft de eigenaar een melding op de smartphone als iemand aan het fietsslot morrelt. Verdwijnt de fiets toch, dan is op de app tot op de meter nauwkeurig te zien waar de fiets staat.

De digitale beveiliging wordt duidelijk aangegeven op de fiets om de dief te ontmoedigen. Van de eerste 6.000 smart e-bikes die Sparta dit jaar in Nederland verkocht, werd er niet één gestolen, terwijl er volgens de statistieken al honderden gejat hadden moeten zijn.

De techniek, vergelijkbaar met de zoekfunctie voor smartphones, is ingebouwd in het bedieningskastje op het stuur. Wie die bedieningsmodule openbreekt, eindigt met een e-bike die het niet meer doet.

Sparta, met 60.000 e-bikes per jaar een belangrijke partij in fietsland, heeft besloten alle nieuwe modellen uit te rusten met de smart-technologie. Batavus heeft ook al een model en ook andere grote fietsmerken als Gazelle werken aan een soortgelijke digitale beveiliging.

Gerelateerde artikels