Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Gordelklassieker: prof voor één dag

Sinds de allereerste editie van de Gordel in 1981 wordt elke eerste zondag van september door velen deelgenomen aan een rit van 100 kilometer rond Brussel. De lus was dus al een icoon. Dit jaar krijgt ze de allures van een échte klassieker. Er wordt namelijk in pelotons gereden.

Sinds een paar jaar is de Gordel niet louter meer een fietsrit. Ze maakt tegenwoordig deel uit van een groot festival dat mikt op een breed publiek. Voor wielerliefhebbers is en blijft de rit echter het belangrijkste onderdeel. Om nog meer en nieuwe mensen aan te spreken, heeft de organisatie dit jaar (3 september) iets nieuws in gedachten.

Als een klassieker
“Dit jaar gaan we voor het eerst in pelotons rijden. Fietsers rijden ononderbroken in pelotons, inclusief motards, fietsbelegeleiders, pilootwagens, ambulances en materiaalwagens”, zegt organisator Eddy Frans. “Er is bijna geen enkel event dat het op deze manier doet, we zijn vrij uniek. Voor deelnemers is het alsof ze in een echte wielerkoers zitten.”

De omkadering is passend bij die van een profwedstrijd. Zo vertrekken de pelotons vanuit een heus rennersdorp in het Colomapark in Sint-Pieters-Leeuw. “Met semi-officiële rituelen”, verzekert Frans. Verder op in de Gordelklassieker, in Overijse om precies te zijn, wordt de finale van de Brabantse Pijl geënsceneerd. “We zijn een klassieker en laten het dus ook echt overkomen als een klassieker.”

Gedurende de tocht van 100 kilometer gaan de deelnemers doorheen het gevarieerde en unieke landschap van de Groene Gordel en de Vlaamse Rand rond Brussel. Het parcours is er voor geoefende fietsers, want in het Pajottenland en de Duivenstreek wachten uitdagende heuvels en kuitenbijters. Tussendoor zijn er twee bevoorradingen: op Vliegveld Grimbergen en na de finale van de Brabantse Pijl.

Inschrijving
De organisatie laat weten dat het belangrijk om snel in te schrijven, want het principe ‘vol is vol’ telt. Je kan kiezen uit pelotons die aan gemiddelde snelheden van 26 of 28 kilometer per uur rijden. Het inschrijfgeld bedraagt 10 euro. Dat is inclusief de bevoorradingen en een wielergadget. Voor clubs en groepen die zich willen inschrijven is er een voordeel: je kan 15 mensen tegelijk aanmelden.

Festival
Na afloop van de rit kan je samen met je familie genieten van het festival. Pik bij aankomst in het Colomapark of in Provinciedomein Huizingen gerust nog enkele gratis straattheateracts en optredens mee van Stan Van Samang, Natalia of Kapitein Winokio. Want jawel, sporters beleven meer.

Gerelateerde artikels