Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Giro Factor Techlace

Gala van de Gouden Schoen.

Bijna elke fabrikant heeft momenteel een koersschoen van 350 euro in het gamma en de voorbije maanden passeerden er al verschillende de revue op deze pagina’s. Maar geen enkele slof gooide zo’n hoge ogen als de Giro Factor Techlace.

De Techlace is het nieuwste model van Giro en komt in het gamma boven de Empire en diens opmerkelijke vetersluiting. Ook de Factor maakt voor de sluiting van de schoenen gebruik van een aparte combinatie: bovenop de schoen een Boa IP1 draaisluiting die je in twee richtingen kunt draaien (veterspanning verhogen of verlagen) of los kunt klikken om in één keer de dunne Boa-veter te ontgrendelen. Op de voorvoet zit dan de Techlace sluiting die eerder ook al door Mavic werd toegepast. Aanvankelijk had ik mijn twijfels over dat sluitsysteem, maar in de praktijk blijken de twee veters die je met klittenbanden moet aantrekken uiterst gebruiksvriendelijk. Van drukpunten op de voet is hoegenaamd geen sprake en de bovenschoen van Evofiber kunstleder voelt heel comfortabel aan.

De Factor Techlace staat op een Easton EC90 SLX2 high-modulus carbonzool met titanium bevestigingspunten voor de schoenplaatjes. Het hakje is verwisselbaar, in het voorste stuk van de zool zit een ventilatiesleufje. De pasvorm van de schoen is ‘middle of the road’: niet ultra smal en anderzijds ook niet te breed. Hou wel rekening met een eerder krappe maatvoering: bij Specialized heb ik bijvoorbeeld maat 41,5, bij Giro is 42 de betere keuze. In de Benelux wordt de schoen trouwens enkel in de hele maten verdeeld. De inlegzool is –uiteraard- uitneembaar en aan de onderkant van die inlegzolen zitten twee repen klittenband. Door op die repen velcro een rood, oranje of groen stuk kunststof te kleven kan je de inlegzolen aan de vorm van je voet aanpassen. De groene inzetstukken zijn nagenoeg vlak en dus aangewezen voor mensen met platvoeten, de rode inzetstukken zijn een stuk hoger en bieden daardoor meer ondersteuning aan mensen met heel ‘bolle’ voeten. De oranje inzetstukken zullen de meeste mensen bevallen.

Met 448 gram per paar (maat medium) behoort de Giro Factor Techlace tot de lichtste schoenen uit zijn soort. Het draagcomfort is groot, de efficiëntie dankzij de heel stijve zool bijzonder hoog en de afwerking is subliem. Tel daarbij de aanpasbaarheid van de inlegzool en de fraaie meegeleverde draagtas en je hebt voor 349,95 euro beslist geen middelmatig product gekocht. Echt een paar schoenen om verliefd op te worden en koop je ze in de ultra chique, zwarte gelakte versie, dan kan je er misschien nog wel op trouwen ook!

www.giro.com en www.jacobsons.nl

Gerelateerde artikels