Deel dit artikel:

Getest: Jaybird X3 bluetooth oortjes

Muziek luisteren tijdens het fietsen kan af en toe heerlijk zijn. Maar dan wel met oortjes die goed blijven zitten en waarbij het volume niet maximaal hoeft om boven de rijwind uit te komen. De Jaybird X3 voldoet aan beide voorwaarden.

Mijn inauguratie van de Jaybird X3’s gebeurt in de vertrekhal van luchthaven Zaventem. Reizen betekent altijd veel tijd doorbrengen in wachtruimtes, maar door alvast wat te frunniken met mijn net nieuw binnegekomen bluetooth oortjes werd de nood een deugd. Er worden drie groottes oordopjes meegeleverd met de X3, zowel in silicone-uitvoering als in foam-versie, plus drie verschillende maten ‘oorvinnen’, en daar moet je eerst de voor jou meest comfortabele combinatie uit zien te kiezen. De gepatenteerde oorvinnen houden de oortjes stevig op hun plaats in de oorschelp, de oordopjes schuiven in de gehoorgang. Zoals gezegd zijn er drie groottes oordopje en twee soorten materiaal. De dopjes van siliconen zijn wat stroever en blijven sneller vast zitten, die van foam dempen het omgevingsgeluid beter. In de rumoerige Zaventemse vertrekhal zijn de foam dopjes al direct een halve openbaring. Te midden van het gekrioel der gehaaste reizigers kon ik helemaal en geheel alleen zijn met het trage en gevoelige ‘Welcome to the cruel world’. Je eigen wereldje opzoeken, dat lukt dus wel met de X3’s.

En in het verkeer?
Ik vroeg me meteen af of die forse uitsluiting van omgevingsgeluid niet gevaarlijk zou zijn op de fiets in het verkeer, want daarin gaan dovemansoren je vroeg of laat natuurlijk de das om doen. Verrassend genoeg is dat niet zo. Bij fietsen heb je de rijwind die binnensluipt, of je nu wilt of niet, en daarmee ook de verkeersgeluiden, zij het in lichte mate. Nu merkte ik wel dat ik me op elke rit met de oortjes er altijd goed van bewust bleef ze in te hebben en dat ik automatisch alerter werd in verkeerssituaties. Om maar te zeggen: vergis je niet in de alleen-op-de-wereld-belofte die de Jaybird’s in zich dragen en wees er voorzichtig mee op de openbare weg. De meeste van mijn work-outs met de X3’s in gingen evenwel per mountainbike of per gravelbike, de gebaande paden af, de speedzones in, waar ‘Bulls on parade’ goed tot zijn recht komt en waar onze gemotoriseerde vrienden hun vehikels niet plegen te manoeuvreren.

Lekker eenvoudig te bedienen
De schrandere lezer heeft uit het voorgaande al kunnen opmaken dat de geluidskwaliteit van de Jaybird X3’s meer dan prima is. Ook de draadloze verbinding met je smartphone laat weinig te wensen over. Nauwelijks haperingen vastgesteld tijdens gebruik, al helemaal geen fricties bij het koppelen. De X3’s worden direct herkend en de bediening is eenvoudig. Vlak bij één van de oortjes zit een bedieningspaneeltje met een microfoontje en drie knopjes. De middelste daarvan is de aan/uit-knop en dient ook om de telefoon te beantwoorden. De buitenste twee zijn volumeknoppen, die bij indrukken + vasthouden de functie krijgen van ‘nummer vooruit’ dan wel ‘nummer achteruit’. Ofschoon erg klein zijn de knopjes ook met (full finger) handschoenen aan gemakkelijk te vinden en in te drukken. Op de helppagina van Jaybird vind je trouwens instructiefilmpjes die alle mogelijkheden van de oortjes helder uiteenzetten.

Conclusie
Eerlijkheidshalve: dit waren mijn eerste draadloze oortelefoons, dus hoe ze zich verhouden tot vergelijkbare andere oortjes kan ik niet beoordelen. Maar ten opzichte van elke niet-draadloze oortelefoon zijn ze een absolute zegen. De Jaybird X3’s (129 euro) zijn zeer goed doordachte oortjes met een ergonomisch ontwerp dat headbang-proof is, een heerlijk simpele maar doeltreffende bediening en een geluidskwaliteit die muziek luisteren tijdens het sporten een genot maakt.

Gerelateerde artikels

NEW IN!

T-SHIRT

FIRE 4 YR RIDE