Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Gent-Wevelgem brengt eerbetoon aan slachtoffers WOI

79ste editie van Gent-Wevelgem gaat over drie 'Plugstreets'.

De 79ste editie van Gent-Wevelgem belooft een bijzondere te worden. De koers gaat op zondag 26 maart over onverharde ‘Plugstreets’. Met de opname van drie stroken brengt de wedstrijd een eerbetoon aan de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog.

Tussen de twee beklimmingen van de Kemmelberg door maken de renners in Gent-Wevelgem een ommetje van bijna 6 kilometer. Twee derde daarvan gaat over zogeheten ‘Plugstreets’. Dit is de Britse benaming voor het dorpje Ploegsteert in Henegouwen. Na de passage van de drie onverharde stroken sluit de koers aan op de omloop die we nog kennen van afgelopen jaar.

“Ik ben trots op deze integratie, die een belangrijke opportuniteit is voor onze stad. Komen-Waasten is bijzonder enthousiast over de invoering van onze Plugstreets in het parkoers van Gent-Wevelgem”, zei burgemeester Maire-Eve Desbuquoit gisteravond op een persconferentie in Ploegsteert. “Op pas vernieuwde landwegen zullen de renners een symbolisch eerbetoon brengen aan alle slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog en dit langs verschillende herdenkingsplaatsen.”

Verdere schifting
Koersdirecteur Hans De Clerq ziet naast het eerbetoon ook op sportief gebied pluspunten. “In de wedstrijd hebben we dan al de poldervlakte van De Moeren en een eerste keer de Kemmelberg achter de rug. Eens op het grondgebied van Ploegsteert rijden we heel toepasselijk de Bondgenotenweg op, net voorbij ‘Irish Farm’. Daar beginnen we aan de Plugstreets. Het gaat over drie stroken half verharde wegen. ‘Green Roads’ worden ze ook genoemd”, aldus De Clerq.

“De eerste twee stroken zijn licht hellend en bevinden zich in open vlakte, waar de wind vrij spel zal hebben. Bij het ingaan van de derde strook ligt het Christmas Truce Monument, dat de symboliek van het Kerstbestand van 1914 weergeeft. Het inpassen van de Plugstreets zal voor de nodige nervositeit in het peloton zorgen en er zal minder tijd zijn om te recupereren. De wedstrijd zal hier niet gewonnen worden, maar kan voor een verdere schifting in de grote groep zorgen.” (foto: Twitter)

Gerelateerde artikels