Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Gazelle bestaat 125 jaar en houdt eigen retrofestival

Hennie Kuiper en Harm Ottenbros geven wielerfestival extra glans.

Gazelle duikt terug in de tijd. Op zaterdag 10 juni houdt de 125-jarige fietsfabrikant in het Nederlandse Dieren haar eerste Champion Mondial Festival. Dit is een retro-evenement voor wielerliefhebbers die van nostalgie houden en mensen die een dagje uit willen. Er staan onder meer een retrorit met vintage fietsen en een recordpoging met Gazelle-fietsen op het programma.

Het Champion Mondial Festival is in de eerste plaats een evenement voor mensen die bezeten zijn van oude, nostalgische fietsen. Er is ’s middags een retrorit (25 en 50 kilometer) met historische fietsen. Iedereen met oude modellen – het liefst ziet Gazelle zo veel mogelijk Champion Mondials aan de start – kan en mag aansluiten. Aardig, maar niet verplicht, is het om de klederdracht af te stemmen op de periode waaruit de fiets stamt. Bij de stand van Vereniging De Oude Fiets kunnen eigenaren laten onderzoeken hoe oud hun fietsen zijn en in hoeverre ze origineel zijn. Inschrijven voor de retrorit kan online.

Recordpoging
Tijdens het evenement onderneemt Gazelle een recordpoging. De fietsfabrikant wil zo veel mogelijk mensen met een Gazelle-fiets bij elkaar brengen. De bedoeling is om met het peloton een korte rit door de omgeving te maken. Gazelle zet in op vermelding in het Guinness Book of Records.

Lancering Champion Mondial
Gazelle kijkt op het Champion Mondial Festival ook naar het heden. De fabrikant viert het 125-jarig bestaan met de lancering van de vernieuwde Champion Mondial (limited edition). Dit is decennialang een Gazelles topframe geweest. Harm Ottenbros was de eerste renner die met een Gazelle de wereldtitel op de weg greep (1969). Ook Hennie Kuiper werd met dit merk wereldkampioen (1975) en hij won de Ronde van Vlaanderen en Ronde van Lombardije (1981). Beide wielercoryfeeën zijn bij de lancering en halen herinneringen op.

Familiefestival
Het Champion Mondial Festival draait niet alleen om wielrennen. Op en bij het festivalterrein is ruimte voor cultuur, eten, drinken en ontspanning. Er zijn optredens, bezoekers kunnen (streek)lekkernijen proeven. Het Champion Mondial Festival duurt van 11 tot 17 uur en vindt plaats op het terrein van Gazelle in Dieren. Het is gratis toegankelijk.

Gerelateerde artikels