Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Gaat Amerikaanse het wereldsnelheidsrecord op de fiets (268 kilometer per uur) verbreken?

Denise Mueller (43) wil record van Rompelberg uit de boeken trappen.

Een Amerikaanse dame, Denise Mueller (43), gaat komend weekend op jacht naar een speciaal record. Ze is voornemens om het wereldsnelheidsrecord op een fiets achter een gangmaker scherper te stellen. Daarvoor moet ze zo’n 269 kilometer per uur rijden.

Op dit moment is het record nog in handen van de Nederlander Fred Rompelberg. Hij werd in oktober 1995 gegangmaakt door een racewagen van Strasburg Racing’s Brothers op de zoutvlakte van Bonneville bij Salt Lake City (Utah). Gedurende één mijl reed de Limburger, die vandaag de dag fietsvakanties op Mallorca organiseert, 268,831 kilometer per uur. Het record is opgenomen in het Guinness Book of Records.

Ook Mueller onderneemt haar poging op de zoutvlakte van Bonneville. Ze is de eerste vrouw ooit die de challenge aangaat, dus ze zal hoe dan ook een record klokken. Ze wil echter niet alleen de snelste vrouw zijn, maar de snelste van allemaal. Het was haar coach John Howard die het vuurtje bij Mueller aanwakkerde om een poging te wagen. Coach Howard had het snelheidsrecord in handen (244 kilometer per uur), totdat Rompelberg flink gas gaf.

Er is vier jaar voorbereiding voorafgegaan aan de poging van dit weekend. Waarom ze het graag wil doen? “Ik heb die vraag vele malen gesteld gekregen. Het eerste, gemakkelijke antwoord is: waarom niet? Echt, het is een kans uit duizenden om als eerste vrouw zo’n prestatie neer te zetten. Mannen zijn er al sinds 1899 mee bezig, maar er is nog nooit een vrouw geweest die het heeft geprobeerd”, zegt ze in Amerikaanse media.

Mueller wordt komend weekeinde gegangmaakt door een Range Rover Sport SVR. Die wordt bestuurd door Shea Holbrook, één van de bekendste vrouwelijke racers in de Verenigde Staten. Haar rol is cruciaal als het gaat om het al dan niet slagen van de poging. Mueller rijdt op een speciale fiets van SD Wheel Works uit San Diego. Details zijn ons onbekend.