Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Froomes daaltechniek: verhaal van marginal gains

Herinnert u zich nog Chris Froomes bizarre daaltechniek uit de Tour?

Herinnert u zich nog Chris Froomes bizarre daaltechniek uit de Tour? Op een belevings- en netwerkevenement georganiseerd door de Flanders Bike Valley in het Limburgse Paal-Beringen kwamen we er meer over te weten. Het was Simon Jones, chef innovatie bij Team Sky, die de kat de bel aanbond tijdens zijn presentatie over de manier waarop Team Sky op zoek is naar ‘marginal gains’ (kleine ingrepen die het verschil maken in de topsportprestatie van zijn renners). Toen hij een foto van Chris Froome in een testlabo toonde zei Jones: “Herinneren jullie zich de positie die Froome aannam op zijn fiets tijdens de afdaling van de Col du Peyresourde in de voorbije Tour de France? Twee maanden eerder was hij al te weten gekomen dat die houding het verschil zou maken. Met name op 10 mei, toen hij dat proefondervindelijk vaststelde.”

De foto die Jones als bewijs toonde, was van een ineengedoken Froome op een fiets op de rollen. Onmogelijk van 10 mei, meldden enkele lezers ons helemaal terecht toen we het beeld op onze sociale media postten. Froome draagt op de foto immers een outfit van Castelli, de nieuwe kledijsponsor van Sky in 2017. Een te recente foto dus om de redenering van de Sky-man te staven. En dus klampten we Jones vast enkele uren na zijn presentatie. “Inderdaad, dit is niet de juiste foto. Die heb ik niet. Maar het was wel degelijk op 10 mei dat Chris al tot het besef kwam dat dit iets kon gaan betekenen. Toen het officiële luik van de windtunneltesten in Southampton op die dag waren afgelopen, nam Chris spelenderwijs nog wat gekke poses aan op de fiets. Wat hij toen zag op zijn metertje, zette hem aan het denken. Met die houding kon hij wat gaan doen. Het resultaat zagen we in de Tour. Maar dat was dus niet door ons ingefluisterd maar een initiatief van Chris zelf.”

Na Froomes ‘gekke’ exploot in de Pyreneeënetappe werden in de pers heel wat experten opgevoerd die elkaar niet zelden tegenspraken. “Verwaarloosbare winst”, zou het opleveren. Cijfers kregen we niet van Jones en ook niet van Flanders Bike Valley die Froomes positie toevallig ook al had onderzocht vooraleer de Britse Keniaan ze voor het eerst etaleerde. “Op 31 mei, ruim voor de Tour dus, kwamen wij te weten dat een dergelijke houding iets kon opleveren.” Niemand die toen echter kon vermoeden dat Froome er enkele weken later de basis voor Tourwinst mee zou leggen. (FRB)