Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Franse valsspeler met motortje staat 5 jaar aan de kant

De controles op verboden motortjes zijn behoorlijk verscherpt, maar nog altijd zijn er mensen die ze gebruiken. In Frankrijk liep de 43-jarige amateur Cyril Fontaine vorig jaar tegen de lamp. De Franse bond (FFC) heeft hem nu voor 5 jaar geschorst.

De Fransman maakte zich afgelopen zomer verdacht toen hij in competitie trad met een nieuwe fiets. Hij zette ineens veel betere prestaties neer. In een koers in de Dordogne kon hij plots met de besten mee waar hij korte daarvoor nog werd gelost.

Officials werden getipt. Bij een volgende koers in St-Michel-de-Double werden Fontaine en zijn fiets nauwlettend in de gaten gehouden. De Fransman staakte de strijd voortijdig en wilde vertrekken, met de fiets in de auto gepakt. AFLD-official en voormalig prof Christophe Bassons stak daar een stokje voor.

Later bleek er inderdaad geknoeid te zijn met de fiets. Er zat een Vivax-motor (250 watt) in de zitbuis. Tijdens de wedstrijd waren er met een warmtecamera opnames gemaakt en toen rees al het vermoeden dat Fontaine vals speelde.

Volgens de Franse krant Le Figaro heeft de disciplinaire commissie van de FFC zich in december over de zaak gebogen. Medio januari heeft Fontaine te horen gekregen dat hij voor 5 jaar wordt uitgesloten van competitie.

Het is niet de eerste keer dat een renner om motordoping wordt aangepakt. Na het wereldkampioenschap veldrijden in Heusden-Zolder, alweer twee jaar geleden, was er veel heisa rond Femke Van den Driessche. Afgelopen zomer was er een 53-jarige amateur uit Italië die met een verborgen motortje reed.