Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Franse 3D-geprinte fiets maakt trip van duizend kilometer

Ontwerpers tonen aan dat ook 3D-fietsen sterk zijn.

Steeds vaker lezen we over 3D-geprinte producten. Het zijn ook fietsen die uit de printer rollen. Dat dergelijke fietsen even sterk zijn als ‘normaal’ geproduceerde modellen, bewijzen de Fransen van Sculpteo. Pas geleden toonden ze hun 3D-creatie op een consumentenbeurs in Las Vegas. Na afloop stapten de twee ontwerpers op de fiets voor een trip naar de fabriek in San Francisco, duizend kilometer verderop.

Het Franse bedrijf wil zo aantonen dat hun vernieuwende ontwerp sterk is en geschikt voor uiteenlopende doelen. Sculpteo claimt met de Darwin bike de eerste digitaal geproduceerde fiets in huis te hebben die ook functioneel is. 70 procent van de fiets is gemaakt met behulp van 3D-printen en een innovatieve lasertechnologie (lasersnijden).

De fabrikant heeft de fiets onderdeel voor onderdeel opgebouwd. De verscheidenheid aan onderdelen, met elk specifieke kenmerken, maakte de bouw van de Darwin bike tot een uitdagend project. Een definitieve vorm heeft de 3D-fiets nog niet gekregen. “De fiets die we maakten, wordt voortdurend aangepast en verbeterd op basis van nieuwe uitdagingen en mogelijkheden, maar ook op basis van feedback die we krijgen”, stelt ontwerper Alexandre d’Orsetti.