Deel dit artikel:

Fietsparadijs SalzburgerLand

Heuvelachtige pleziertochten, sportieve marathonetappes of steile bergpassen? Van het vlakke noorden met zijn vele meren tot de Hohe Tauern in het zuiden met zijn 3000m bergtoppen, zijn er ontelbare fietstochten door het SalzburgerLand.

Hier kunnen fietsers ontsnappen aan het leven van alledag en dicht bij de natuur komen. Ook buiten de verharde wegen is er veel te beleven in het SalzburgerLand, want niet alleen mountainbikers, maar ook gravelbikers hebben het goed ontwikkelde netwerk van gravelpaden en bergwegen ontdekt.

Fietsen op de weg heeft in het SalzburgerLand een lange traditie. In 2006 kwam de wereldelite bijeen voor de poorten van de stad Salzburg voor de UCI-wereldkampioenschappen wielrennen op de weg en leerde de regio kennen als een van Europa’s race-hotspots. De wereldkampioenschappen mogen dan al lang voorbij zijn, de ontelbare tochten op de racefiets en de bergpassen blijven. Sterker nog, het aanbod is gestaag gegroeid en SalzburgerLand heeft zijn competentie op het gebied van koersen tot op de dag van vandaag bewezen.

Paradijs voor berggeiten

Elke wielrenner kent ze en velen hebben ze al vele malen bedwongen. We hebben het over de mooiste paswegen in het SalzburgerLand. Ze kunnen niet meer van elkaar verschillen: van de glooiende Postalm, toch het grootste almgebied van Oostenrijk, over de Dientner Sattel met het imposante Hochkönigmassief als achtergrond, tot het sportieve hoogtepunt van de regio, de Grossglockner Hochalpenstraße. 18 lange haarspeldbochten en een indrukwekkende 1671 hoogtemeters over 27,3 kilometer vragen alles van de racefietsers. De inspanning wordt beloond met een uniek panoramisch uitzicht over de toppen van de Hohe Tauern tot aan het dak van Oostenrijk, de Großglockner.

De Grossglockner Hochalpenstraße is één keer per jaar het middelpunt van de wielerwereld. Bij de Austria Cycling Tour bedwingen de wielerprofs de 18 haarspeldbochten als hoogtepunt van de tour en beslissen onder elkaar over de Glockner Koning. Niet alleen werd hier het algemeen klassement van de tour beslist. Vele bekende namen uit de wielerwereld braken ook op de eindeloze lussen tot aan de Fuschertörl. Hobby wielrenners kunnen hun persoonlijke Glockner King een maand eerder krijgen. Het wielerevenement voor iedereen lokt elk jaar 2700 deelnemers uit zo’n 25 landen naar het SalzburgerLand om te strijden om de felbegeerde titel van de Everyman Cycle Race. De 25e editie van de Glocknerkönig vindt begin juni 2022 plaats.

Van het Wereldkampioenschap Wielrennen tot Eddy Merckx

Een wielerlegende werd jaren geleden verliefd op de fietsregio SalzburgerLand en komt regelmatig langs om zijn favoriete routes te rijden. Eddy Merckx is een grote naam in de wielerwereld en wordt de laatste jaren sterk geassocieerd met het SalzburgerLand. De Eddy Merckx Classic, de marathon door het noorden van Salzburg, is al meer dan 10 jaar een hoogtepunt in de wielermarathonwereld en kan overtuigen met zijn unieke landschap in het Salzburger Seenland en Salzkammergut.

De racefietsregio Salzburgerland-Salzkammergut, een van de hotspots in het SalzburgerLand, biedt een breed scala van 22 prachtige tochten voor alle niveaus. Veel tochten leiden langs de mooiste meren, de vele groene weiden en door diepe bossen die in de zomer voor koele schaduw zorgen. De pittige beklimmingen naar de Postalm of de Gaisberg doen de harten van sportieve racefietsers sneller slaan. Een perfecte infrastructuur wordt geboden door de gespecialiseerde hotels, die met hun racefietsen elke wens van de gasten voorlezen.

Plezierig of sportief?

Er zijn 21 tochten beschikbaar voor racefietsers in Salzburg’s Sportwelt. Gezellige etappes langs de Enns of de Salzach kunnen worden gecombineerd met sportieve beklimmingen naar de Dachstein of de Hochkönig. Als je genoeg kilometers in de benen hebt, ben je goed voorbereid op de Amadé Wieler Marathon. Het is een van de grootste sportevenementen in het SalzburgerLand en een vast onderdeel van de wielermarathonkalender. De twee afstanden van 146 en 95 kilometer starten in Radstadt en voeren u over de mooiste wegen van de regio over twee lussen door het SalzburgerLand.

Alle goede dingen komen in drieën

Niet alleen wielrenners op de weg, maar ook triatleten hebben het SalzburgerLand ontdekt als ideale trainingslocatie. Het grote aanbod aan racefietsroutes, gekoppeld aan de kristalheldere meren en natuurlijke looproutes maken de training voor triatleten tot een unieke ervaring te midden van het alpenlandschap. Twee regio’s hebben zich ontpopt als echte triathlonspecialisten. Het Fuschlermeer is jaarlijks het trefpunt voor vele topsporters, die het meer en de fietsroutes door de wedstrijdregio SalzburgerLand-Salzkammergut graag hun tweede thuis noemen. Net als de Zeller See, die de triatlon elite van de wereld elk jaar naar Pinzgau lokt met de IRONMAN 70.3 eind augustus. Bovendien is de Trumer Triatlon in Obertrum het middelpunt van de plaatselijke triatlonscene geworden. Op drie spannende dagen zullen in het Salzburger Seenland de winnaars op de halve, korte en sprintafstand worden gekroond.