Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Fietsen tast seksleven niet aan

Heb je je wel eens zorgen gemaakt over het fietsen op een smal racezadel en de mogelijke gevolgen daarvan voor je seksleven en urinewegen? Volgens onderzoekers hoeven mannen en vrouwen nergens voor te vrezen. De voordelen van fietsen voor het hart zijn vele malen groter dan mogelijke andere consequenties.

Er is in de loop der jaren regelmatig gespeculeerd over de consequenties van veelvuldig in het zadel zitten. Je oefent immers druk uit op het perineale gebied en dat zou volgens sommigen nadelige gevolgen kunnen hebben voor fietsers. Er werd gesproken over onder meer gevoelloosheid, tintelingen en zelfs erectiestoornissen bij mannelijke fietsers. De fietsende vrouwen zouden hun seksuele gezondheid achteruit zien gaan. Buiten dat konden er problemen bij het urineren ontstaan.

Volgens nieuw onderzoek, gepresenteerd in het Amerikaanse Boston, hoeven we nergens voor te vrezen. “Fietsen en wielrennen winnen op veel plaatsen aan populariteit, zowel aan de professionele als hobbymatige kant. Daarom is het voor de mensen belangrijk om te weten dat er geen duidelijke link is tussen fietsen en urologische problemen enerzijds en tussen fietsen en het disfunctioneren bij seks anderzijds”, zegt woordvoerder Dr. Kevin McVary van de American Urological Association. Hij baseert zich op twee onderzoeken.

Mannen
In het eerste onderzoek werden vierduizend mannelijke sporters van over de hele wereld betrokken. Bijna twee derde bestond uit pure fietsers. De rest, 37 procent, deed aan hardlopen en zwemmen. De testgroep werd ondervraagd over hun lichamelijke activiteit (hoeveel sporten ze?), seksuele gezondheid en functioneren van de urinewegen.

Er komen enkele conclusies uit die eerder onderzoek tegenspreken. Want, zo blijkt, mannelijke fietsers hebben niet meer of ernstigere erectiestoornissen dan mensen die niet fietsen. Fietsers scoren hoger in de seksuele gezondheidstest, maar hebben wel meer kans op klachten over gevoelloosheid in het perineale gebied. Fietsen heeft geen effect op de onderste urinewegen. Het soort zadel maakt volgens de onderzoekers geen verschil in de testresultaten.

Vrouwen
In een onderzoek naar de impact van fietsen op de seksuele en urologische gezondheid van vrouwen zijn 2.691 fanatieke sportende vrouwen meegenomen. In die groep zaten 659 fietssters. Zij kregen vergelijkbare vragen als de mannen voorgelegd met als toevoeging vragen over urineweginfecties.

Wat blijkt: fietsen heeft geen meetbaar effect op de seksuele gezondheid of het presteren van de urinewegen. Vrouwen die fietsen kennen gemiddeld genomen hogere scores toe als het gaat om seksprestaties en er zijn geen significante verschillen gevonden in urologische klachten tussen fietssters en niet-fietssters. Wel zouden vrouwen die veel op de fiets zitten een verhoogde kans hebben op een infectie aan de urinewegen en gevoelloosheid in het perineum. Net als bij de mannen maakt het soort zadel doorgaans geen verschil.

Gerelateerde artikels