Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Fietsen in coronatijden

De regel is sowieso: volg de richtlijnen van de overheid en de bevoegde instanties nauwgezet op. Alleen zo geraken we zo snel mogelijk af het coronavirus. En alleen zo krijgen we onze cyclo’s en koersen terug. Hier alvast enkele concrete tips voor fietsers.

1. Fiets alleen

Buiten fietsen mag nog steeds en dat moet alleen. Heel wat grote fietsgroepen bleven vorig weekend op pad gaan maar eigenlijk is dat not done. Alle georganiseerde activiteiten worden afgeraden. Dit om veiligheidsredenen en om ervoor te zorgen dat het virus zich niet verder kan verspreiden. Fiets dus alleen of maximum met twee, zodat je je veilig kan houden aan de no ‘snot’ policy (zie puntje 2).

2. No ‘snot’ policy

Fiets je dan toch met een fietsvriend(in), gebruik dan je gezond verstand en hou afstand. Zorg er ook voor dat snot en spuug, dat op ritjes niet zelden wordt achtergelaten onderweg, niet op je gezel terecht komt. Let erop en hou het proper.

3. Blijf fietsen: buiten of binnen

Blijf fietsen. Want wie sport en wie beweegt, versterkt zijn/haar immuunsysteem. Voel je je ziekjes, fiets dan niet. Dat laatste geldt overigens niet alleen in coronatijden. Fietsen kan uiteraard ook indoor. Rollentraining is een zeer efficiënte manier om de conditie op peil te houden of zelfs te verbeteren. En via online applicaties zoals Zwift hou je het ook voor jezelf boeiend. Maar opgelet: train niet te hard en te intensief want dat is dan weer een aanslag op je immuunsysteem.

4. Wat met je fietsdoel?

Piekte je naar een toertocht, een granfondo, een stage of fietsvakantie en vernam je intussen dat deze is afgelast of uitgesteld? Bijzonder jammer natuurlijk. Neem contact op met je reisagent of met de reisorganisator om meer duiding te krijgen. Check ook de websites of Facebookpagina van de organisatoren. In elk geval zijn alle sportevenementen, klein of groot, afgelast tot en met 3 april. Zit niet in zak, wees geduldig en heroriënteer je fietsjaar. Eens de coronacrisis is bedwongen, kan je nieuwe doelen stellen en werk maken van een zinderende zomer en een actief najaar.