Deel dit artikel:

Fervent Strava-gebruiker? Pas dan op voor een sportverslaving!

Ben je een fanatieke fietser en fervent gebruiker van Strava en sociale media? Opgepast! Een nieuwe studie laat zien dat het risico op verslaving aan sport en training toeneemt als je je ritten registreert en deelt.

De studie van een Brits bureau in sportpsychologie zoomt niet alleen in op wielrenners, maar ook op hardlopers en triatleten die digitale sport-, beweeg- en gezondheidsservices en trackers gebruiken. Een heel bekend voorbeeld daarvan is natuurlijk Strava.

Het onderzoek waaraan 255 duursporters hebben deelgenomen, laat zien dat mensen die weinig sporten geprikkeld worden om zich meer en vaker in te spannen. Sommige zeer fanatieke sporters die zich uren achtereen inspannen, en dat op regelmatige basis, hebben zelfs kans om verslaafd te raken aan sport en training, zo concluderen de onderzoekers.

Bijna 40 procent (39,6 procent) van de onderzochte wielrenners loopt het risico op een sport- en trainingsverslaving. Over de gehele groep ligt dat percentage iets hoger, op 44,7 procent.

Twijfel
Een precieze verklaring is niet zo eenvoudig, maar de onderzoekers hebben wel een vermoeden: de technologieën stellen duursporters in staat om hun output te vergelijken met die van anderen. Er ontstaat twijfel over de eigen trainingsarbeid en resultaten. Al die ruis kan ervoor zorgen dat duursporters afdrijven van hun eigen doelstellingen.

Extra gevoelig
De Britse onderzoekers spreken van een opzienbarend resultaat. Zeker de mensen die meerdere diensten en services tegelijk gebruiken, blijken volgens deze experts gevoelig voor bijvoorbeeld Strava of een sportstracker. Van de onderzochte groep sporters gebruikt 92 procent een GPS-tracker en 84 procent een online tracker. 70 procent heeft een account op Facebook.

Geen controle over trainingsgewoonten
Er is sprake van sport- en trainingsverslaving als een persoon alleen maar sport om zijn of haar stemming te veranderen, steeds verder doorslaat in de training en gefrustreerd of zelfs boos wordt bij de gedachte een training te missen. Een ander teken van verslaving is dat sporters de controle over hun trainingsgewoonten verliezen.

Impact
Volgens de onderzoekers is sport- en trainingsverslaving een onderbelicht fenomeen, maar wel reuze interessant voor sportpsychologen, coaches en de sporters zelf. De impact is namelijk gigantisch, zo stellen de onderzoekers. Het voorkomen van een verslaving kan veel ellende besparen. Niet alleen voor de sporters zelf, maar ook voor de families.

Gerelateerde artikels

NEW IN!

T-SHIRT

FIRE 4 YR RIDE