Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Elfstedenronde keert terug. Mét tocht voor recreanten

Brugge vult het gat dat het vertrek van de Ronde van Vlaanderen achterliet.

De stad Brugge, samen met organisator Golazo Sports, zet de Elfstedenronde terug op de wielerkalender. Ze blazen deze legendarische eendagskoers, die de leemte na het verlies van de Ronde van Vlaanderen moet opvullen, nieuw leven in. Op zondag 18 juni wordt de koers (UCI Europe Tour, categorie 1.1) verreden. Daags voordien komt de organisatie met een toertocht en een Cyclo Festival.

De koers groeide in de jaren ’50 en ’60 uit tot een begrip in West-Vlaanderen en ver daarbuiten, maar verdween halfweg de jaren ’70 van de kalender. Na een korte heropflakkering eind jaren ’80 viel in 1989 het doek over de Elfstedenronde. Als het aan de organisatie ligt, is en blijft de koers nu springlevend.

Fiets in het spoor van Rik I en Rik II
“In Brugge koesteren we het verleden om de toekomst te maken”, zegt burgemeester Renaat Landuyt. “Met de Elfstedenronde halen we een stukje West-Vlaamse wielergeschiedenis van onder het stof om die in een modern jasje te steken. De profrenners strijden op zondag om een plek op de indrukwekkende erelijst waarop onder meer Rik Van Steenbergen, Rik Van Looy en Freddy Maertens prijken. In 1967 won Bruggeling Guido Reybrouck.” 

Op zaterdag kan al wie wil de profs voorafgaan op quasi hetzelfde parcours. De actieve fietsers hebben de keuze uit een toertocht van 30, 80 of 150 kilometer en er is een Elfstedentocht Cyclo Festival met allerhande fietsanimaties. 

“Het wielerweekend wordt een belevenis van twee dagen”, vult sportschepen Annick Lambrecht aan. “Na de activiteiten op zaterdag kan de wedstrijd op zondag makkelijk uitvoerig gevolgd worden. Er is het startdorp op de Markt, maar ook een tweede passage door de binnenstad net voor de finale en vervolgens nog twee passages aan de aankomst. Een menu waar de wielerliefhebber ongetwijfeld van zal smullen.”

Parcours met aandacht voor provincie
“We zijn in de eerste plaats verheugd dat we van de Stad Brugge de kans krijgen om dit mooi wielererfgoed terug op de kaart te zetten”, aldus Christophe Impens van Golazo sports. “We gaan van 17 en 18 juni een jaarlijks terugkerend wielerfeest maken. Iedereen die graag op de fiets zit, is welkom op zaterdag. Aan de profrenners bieden we een ideale wedstrijd aan als laatste test op het Belgisch Kampioenschap een week later en op de Ronde van Frankrijk. Het parcours doet de meest selectieve kasseistroken van de provincie West-Vlaanderen aan. De winnaar zal over sterke benen moeten beschikken.”

Start op de markt
De Elfstedenronde voor profs start op zondag 18 juni op de Markt in Brugge. De wielerfans kunnen er ‘s ochtends de ploegenpresentatie bijwonen. Na de feestelijke start op de Markt van Brugge zetten de renners koers richting Oostkamp, waar op de N50 de officiële start zal plaatsvinden. Via Wingene, Tielt, Ardooie, Ingelmunster, Izegem, Roeselare, Hooglede, Staden, Houthulst, Diksmuide, Nieuwpoort, Middelkerke, Oudenbrug, Bredene, De Haan en Zuienkerke keert het peloton terug richting Brugge.

De hel van West-Vlaanderen
De Elfstedenronde anno 2017 zal getypeerd worden door een typisch Vlaams fenomeen: de kasseien.  Op het parcours liggen maar liefst 17 kasseistroken. Samen met de wind aan de kust en in de poldervlakten zullen deze hobbelige passages voor een zware en selectieve wedstrijd zorgen.

Na een passage op de Markt zullen nog twee plaatselijke rondes van 16,6 kilometer gereden worden. Omstreeks 16.30 uur worden de renners aan de finish op de Buitenkruisvest (ter hoogte van de R30) verwacht na een koers van 198 kilometer. Nog een leuk weetje: in de ‘historische’ Elfstedenronde lag de finish in de Karel De Stoutelaan. Als eerbetoon aan dit wielererfgoed zal de ‘nieuwe’ Elfstedenronde ook in deze straat passeren.