Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Elektrische fiets is kaskraker, ook in Nederland

De gunstige economie, de lange zomerse periode en toegenomen interesse in e-bikes hebben de Nederlandse fietsbranche in 2018 geen windeieren gelegd. De omzet uit de verkoop van nieuwe fietsen steeg 25 procent ten opzichte van 2017 en bedroeg voor het eerst meer dan 1 miljard euro. Daarnaast werden voor het eerst in vier jaar weer meer dan 1 miljoen fietsen verkocht, zo blijkt uit de cijfers van RAI Vereniging, BOVAG en onderzoeksbureau GfK.

De zomer duurde in 2018 van het vroege voorjaar tot het late najaar en dat heeft bij de consument overduidelijk de interesse voor een nieuwe fiets aangewakkerd. En dan met name de interesse voor e-bikes. De branche verkocht 1,01 miljoen fietsen (plus 5,7 procent) en zette een absoluut recordbedrag van 1,22 miljard euro om, waarvan 823 miljoen euro -oftewel ruim twee derde – door de verkoop van elektrische fietsen.

Zowel de omzet uit e-bikes als het aantal verkochte exemplaren steeg met zo’n 40 procent. 409.400 nieuwe elektrische fietsen verlieten de showrooms, tegen 294.000 in 2017. Vier op de tien nieuwe tweewielers was afgelopen jaar dus elektrisch aangedreven en vorig jaar was dat nog minder dan een derde. Door de populariteit van de e-bike steeg de gemiddelde aanschafprijs van een nieuwe fiets in 2018 naar 1.207 euro en dat is ruim 18 procent meer dan het jaar ervoor. In 2011 lag het gemiddelde aanschafbedrag nog op 734 euro.

Stadsfiets

BOVAG en RAI Vereniging constateren dat elektrisch fietsen ‘het nieuwe normaal’ begint te worden. De fietsen komen tegenwoordig in alle soorten en maten en voor vele doelgroepen, van jong tot oud, en vele toepassingen. Als mountainbike, als transportfiets voor zakelijk gebruik en als bakfiets voor ouders en kinderen bijvoorbeeld, maar ook steeds vaker ter vervanging van het oude stalen ros voor scholieren. De populariteit van de e-bike betekent tevens dat deze categorie fietsen nu ook de traditionele stadsfiets van de troon heeft gestoten. In 2017 betrof nog 42 procent van de verkoop een stadsfiets, vorig jaar was dat 34 procent.

Bike MOTION Benelux en E-bike Xperience

De presentatie van de verkoopcijfers vindt vandaag plaats tijdens de opening van de Bike MOTION en E-bike Xperience in de Jaarbeurs Utrecht. Op deze ochtend worden tevens de Fiets Awards 2019 uitgereikt.