Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Elektrische deelfietsen veroveren Amerikaanse steden

Elektrische deelfietsen zijn ‘the next big thing’ in Amerika want taxidienst Uber heeft zich aangesloten bij een proefproject in San Francisco.

Volgende week lanceert Uber in samenwerking met JUMP Electric Bikes een systeem van deelfietsen in San Francisco. De 250 elektrische fietsen die in San Francisco ter beschikking staan, vormen de eerste stap van taxidienst Uber op de fietsmarkt.

JUMP heeft als aanbieder van elektrische deelfietsen van het stadsbestuur van San Francisco het alleenrecht verkregen om in de komende negen maanden een service met 250 elektrische deelfietsen op te zetten. Als het systeem succesvol blijkt, kunnen er in de volgende negen maanden nog eens 250 extra deelfietsen worden ingezet. Dat Uber –bekend van zijn app waarmee je taxiritten kunt bestellen en betalen- zijn schouders mee onder het project zet, wijst er op dat Uber zijn mobiliteitsaanbod wil uitbreiden en bijsturen. “Met ‘Uber Bike’ zullen Uber-gebruikers via de Uber app een JUMP fiets kunnen boeken. Belangrijk hierbij is dat de fiets niet naar de Uber-gebruikers gebracht zal worden (zoals een geboekte Uber-taxi wel naar jou toekomt), maar dat de gebruiker zich naar de deelfiets moet begeven”, meldt de Amerikaanse technologiewebsite Tech Crunch.

JUMP werd opgericht in New York en biedt al elektrische deelfietsen aan in de straten van Washington DC. Opmerkelijk hierbij is dat het om een ‘dockless systeem’ gaat, gebruikers zijn dus niet verplicht om de fiets bij een bepaald laadstation achter te laten. Via de app kan je zien waar in je buurt een ongebruikte JUMP fiets staat en de organisator van de hele mobiliteitsdienst vervangt elke drie dagen de batterijen van de elektrische deelfietsen zodat geen enkele gebruiker ooit met een lege batterij geconfronteerd wordt. Belangrijk in een stad als San Francisco met zijn nijdige hellingen. Een JUMP ritje kost twee dollar voor een half uur, wie de JUMP-app downloadt krijgt tien dollar aan gratis rijtijd aangeboden. In Washington DC zijn al vier aanbieders van elektrische deelfietsen actief en een journalist van The Washington Post vergeleek de vier systemen, met JUMP als overtuigende winnaar. “Een JUMP fiets gebruiken is dubbel zo duur als bij zijn drie concurrenten, maar de rijkwaliteit is die meerkost overduidelijk waard. Met de riemaandrijving en de luchtbanden rijdt de JUMP fiets duidelijk beter dan zijn concurrenten”, aldus Washington Post-journalist Andrew Heining.

Gerelateerde artikels