Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Edward Theuns maakt zich sterk voor ALS-patiënten

Renner wordt ambassadeur van de Ortler Mountain Challenge.

Wereldwijd komen jaarlijks 125.000 mensen te overlijden aan de gevolgen van Amyotrofische Lateraal Sclerose (ALS). Tegen deze spierziekte is tot dusver geen enkel medicijn beschikbaar, en dus is er behoefte aan onderzoek. Edward Theuns trekt zich het lot van patiënten aan en springt in de bres. “Als ik een steentje in de rivier kan verleggen, dan heel graag.”

De 25-jarige renner van Trek-Segafredo volgt Niels Albert en Gella Vandecaveye op als sportief ambassadeur van de Ortler Mountain Challenge. Dat is een driedaagse happening voor fietsers, trailrunners en sportieve wandelaars in het Stelvio National Park in het Italiaanse Sulden am Ortler, Zuid-Tirol.

Op 6 en 7 juli wordt de vaak gevreesde Passo dello Stelvio beklommen in een tocht van 70 kilometer en gaat er een rit over de Ofen- en Reschenpas. Een dag later, op 8 juli, is er voor trailrunners en wandelaars de Ortler Ronda Classic Trailrun (22 kilometer) gepland. Voor gezinnen is de Ortler Family Track van 7,5 kilometer uitgetekend.

Hart voor ALS
De gelden die de sportieve activiteiten genereren komen integraal ten goede aan Een Hart voor ALS. Die organisatie werft fondsen ten voordele van het wetenschappelijk onderzoek naar de ziekte. Precies om die reden heeft Theuns zijn naam verbonden aan het goede doel.

Voeling met goede doel
“Ik ken de diagnose wel vanuit mijn studieachtergrond en wéét welke impact ze heeft op een mensenleven. ALS geeft je een klap. Fysiek én mentaal is het een vreselijk aftakelingsproces. Alle spierfuncties vallen stelselmatig weg. Tot finaal ook je ademhalingsspieren het begeven en je… sterft. De kans op genezing is op dit moment nihil, het blijft medisch-wetenschappelijk zoeken naar oplossingen”, zegt hij in de media.

De link met het sportieve deed Theuns besluiten ambassadeur te worden. “Hier heb ik écht voeling mee. De Ortler Mountain Challenge is een schitterend initiatief en biedt enkele mooie, uiteenlopende uitdagingen. Voor elk wat wils. Zelf heb ik de Stelvio nooit eerder beklommen. Reden waarom mijn vriendin Lien (Crapoen, rondemiss bij Flanders Classics, red.) en ik heel graag zouden deelnemen. Maar het valt zo moeilijk in te plannen. Mijn ambitie is om in juli opnieuw de Tour te rijden. Laat dat vooral niemand tegenhouden. Inschrijven, mensen. Met z’n allen!”

Gerelateerde artikels