Deel dit artikel:

Eddy Merckx viert 72ste verjaardag op de Ventoux

Een heuglijke dag, want Eddy Merckx is jarig. ‘De Kannibaal’ blaast 72 kaarsjes uit en dat doet onze landgenoot op een bijzondere plek: de Mont Ventoux. Hij is daar samen met onder meer Raymond Poulidor. Beide wielericonen herdenken dat het vijftig jaar is geleden dat Tom Simpson op de iconische berg overleed.

Merckx was in de jaren zestig een tijdlang ploegmakker van Simpson bij het Franse Peugeot. De Britse renner overleed op 13 juli 1967 in de Tour de France, nadat hij op de ‘Kale berg’ in elkaar was gestort. Het verhaal van de renner is breed bekend, mede door de inzet van Simpons dochter Joanne. Zij maakte zich altijd sterk voor de nagedachtenis. Tevens spande Joanne Simpson zich in voor herstel van het monument op de Ventoux. Die herdenkingsplaats, een waar bedevaartsoord voor wielertoeristen, raakte een paar jaar geleden door storm beschadigd.

Joanne Simpson rijdt vanochtend samen met bijna tweehonderd mensen de ‘Memorial Tom Simpson’. De ride is onderdeel van de jaarlijkse beweegcampagne van Sporta. Vanuit Bédoin rijden de deelnemers met een anjer in de achterzak naar boven. Bij het monument volgt een ontroerend moment. De deelnemers geven de anjers af aan de mensen van Sporta, die er op hun beurt voor zorgen dat de bloemen een plaats krijgen bij het monument. Op de top is een ceremonie voorzien waar de overleden Brit wordt herdacht.

Merckx en Poulidor zijn bij de plechtigheid, al zullen zij niet met de fiets tegen de Ventoux op rijden. ‘Poupou’ heeft wel enkele andere vertegenwoordigers meegenomen die (voor zover wij weten) de berg wél proberen te temmen. Het zijn Poulidors schoonzoon Adri van der Poel en zijn kleinzonen Mathieu en David van der Poel.

Er verblijven deze dagen heel wat landgenoten op en rond de ‘Reus van de Provence’. De beweegcampagne bestaat namelijk niet alleen uit de ‘Memorial Tom Simpson’. Meer dan tweeduizend andere fietsers beklimmen de berg langs de drie zijden van de Mont Ventoux, te weten Bédoin, Malaucène en Sault. Deze fietsers kiezen er zelf voor om de Ventoux één of meerdere keren te beklimmen. Sport heeft tevens enkele langere routes in de regio uitgestippeld. Die ritten dragen de namen La Cannibale en La Cannibalette, verwijzend naar de bijnaam van Eddy Merckx.