Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Eddy Merckx over extreme hitte in Qatar: “Ik ben niet verontrust”

Discussie over het afzien in de woestijnstaat houdt aan.

Er is de voorbije dagen veel te doen om de extreme hitte op de wereldkampioenschappen wielrennen in Qatar. Onverantwoorde omstandigheden om te strijden om de medailles, menen criticasters. Onzin, vindt Eddy Merckx. ‘De Kannibaal’, één van de drijvende krachten achter het toernooi, stelt dat extreme hitte geen obstakel is voor het verloop van de wegrace.

De voorbije dagen werd gesproken over het al dan niet inkorten van de wegrace. Ploegleider Wilfried Peeters van Etixx-Quick-Step gaf gisteren aan dat 257 kilometer op zondag mogelijk net iets te veel van het goede is onder deze omstandigheden, zelfs voor de mannelijke profs. De temperatuur kan oplopen naar 40 graden Celsius. Afgelopen zondag bij de ploegentijdrit voor vrouwen raakte een aantal dames bevangen door de hitte. De mannen hadden in hun race tegen de klok later minder last, maar toen was het al een paar graden minder warm.

Merckx vindt de ophef om de extreme hitte in de Qatarese hoofdstad Doha een non-discussie. “Hoe warm en vochtig was het denk je toen het WK in Venezuela (San Cristobal 1977, red.) werd gereden? Of in Montréal 1974? Dit is te doen. In de maanden juli en augustus was het onmogelijk, maar het is niet warmer dan in de Tour of California, waar het zelfs veertig graden was, of op sommige dagen in de Vuelta. Voel zelf eens: je bent in beweging, er is een bries. Het zou zo’n 33 graden worden. Ik ben niet verontrust”, aldus de kampioen tegen Het Nieuwsblad.

doha1.jpg
  • Bekijk de video hier (geluid aan!)

Overigens hebben niet alleen de renners het zwaar. In een video (zie hierboven) zien we dat het ook afzien is voor de motards die de televisie-uitzending mede mogelijk maken. Terwijl de cameraman de latere Duitse wereldkampioen (beloften) Marco Mathis volgde, werd hij verrast door vluchtheuvels. Dat liet hij duidelijk blijken; beluister de video maar eens goed.