Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

E-bike verovert de Vlaamse Ardennen

De Vlaamse Ardennen zijn het decor van de voorjaarsklassiekers en de natuurlijke habitat van wielertoeristen, maar ook recreatieve fietsers voelen zich er steeds meer thuis. Uit een bevraging blijkt dat 40 procent van de fietsers de hellingen met een e-bike bedwingt. Hoe een lastig parcours plots populair kan worden.

“De populariteit van de e-bike speelt duidelijk mee bij het onverwachte succes van de Vlaamse Ardennen bij gewone recreatieve fietsers”, zegt de gedeputeerde-voorzitter van Toerisme Oost-Vlaanderen Leentje Grillaert. “Onze wereldberoemde kuitenbijters zijn niet langer een hindernis. Ze zijn een attractie waarvan nu ook gewone stervelingen kunnen genieten, zij het met wat hulp.”

Bijna helft trapt elektrisch

Zes vaste en 338 mobiele fietstellers registreerden in 2019 een totaal van ongeveer 630.000 recreatieve fietsers in de Vlaamse Ardennen. Een kleine 5.000 daarvan ging akkoord om een enquête in te vullen. Met behulp van de antwoorden kon Toerisme Oost-Vlaanderen achterhalen wie fietst en met welk soort fiets diegenen dat doen. Uit de bevraging blijkt dat 40 procent van de bevraagde fietsers elektrisch door de heuvels rijdt.

Populariteit Vlaamse Ardennen blijft stijgen

“In 2020 merkten we in de Vlaamse Ardennen een stijging van het aantal recreatieve fietsers van 42 procent”, zegt Grillaert. Die cijfers maken ter info geen deel uit van het onderzoek en zijn vast te verklaren door de lockdown en het dichtbij-toerisme tijdens de zomer. “Toch geven ze opnieuw aan dat de Vlaamse Ardennen populairder zijn dan ooit bij recreatieve fietsers.”

Begin niet onvoorbereid

Een goede voorbereiding telt voor wie in de Vlaamse Ardennen gaat fietsen. Uit het onderzoek bleek eveneens dat 77 procent van de ondervraagde fietsers op voorhand zijn rit uitstippelt. Dat gebeurt veelal met behulp van knooppunten. Fietsers gebruiken daarvoor online routeplanners en fietsnetwerkkaarten. Daar kan je zien of fietspaden autovrij zijn en of het terrein vlak of juist heuvelachtig is. “Online op onze routeplanner kan je zelfs zien of er kasseien op je traject liggen. In de Vlaamse Ardennen kan dergelijke informatie best wel eens nuttig zijn”, meent Grillaert.

E-Bike Gids 2021

Ook zin om de Vlaamse Ardennen te veroveren met een e-bike? Haal onze E-Bike Gids 2021 in huis. Deze is verkrijgbaar in de winkel en via onze webshop.