Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Duizenden kilometers…. Staand op de pedalen

Als je klimt is het af en toe heerlijk om even uit het zadel te komen. Maar wat als je monsterritten rijdt zonder ook maar een moment op het zadel te rusten? De Brit Alan McDonogh rijdt op dit moment van Land’s End naar John O’Greats en weer terug (2.700 kilometer). En Phil Bowers fietst van Bath (Engeland) naar Rome (3.600 kilometer). Beiden doen dat staand op de pedalen.

Bij de 30-jarige Bowers uit Cornwall werd kort na zijn geboorte septische artritis vastgesteld. Dat is een bacteriële ontsteking in de gewrichten. Hij kan daardoor alleen staand fietsen. “Toen net na m’n geboorte septische artritis werd geconstateerd veroorzaakte deze infectie al snel schade aan mijn rechterheup. Ik ben opgegroeid met een zeurende, dagelijkse pijn en kan mijn heup beperkt bewegen.”

Om aandacht te vragen voor artritis en om geld in te zamelen voor Arthritis Research UK en Children’s Chronic Arthritis Association gaat Bowers fietsend op pad naar Rome. Staand dus. Hij rijdt dagelijks maximaal 35 kilometer, omdat de uitdaging anders te pijnlijk zou worden voor zijn lichaam. Het vertrek staat gepland op 24 juni. Dan wordt Bowers 31 jaar. Op 12 oktober, de internationale artritisdag, hoopt hij Rome te hebben bereikt.

Dwars door Verenigd Koninkrijk
En dan is er nog een fietser die een tocht maakt zonder in het zadel te zitten. De Brit Alan McDonogh rijdt van Land’s End naar John O’Greats en weer terug, een tocht van 2.700 kilometer. Land’s End ligt in het uiterste zuidwesten ven Engeland en John O’Groats vind je in het noordoosten van Schotland. De Brit gaat als het ware diagonaal door het Verenigd Koninkrijk. Land’s End-John O’Groats is een populaire tocht onder sportievelingen.

McDonogh neem de afstand twee keer, want hij gaat heen en terug. Hij rijdt naar verwachting zo’n 360 kilometer per dag en zamelt daarmee geld in voor Dementia UK en de Stroke Association. McDonogh is afgelopen vrijdag aan zijn avontuur begonnen. Volgens de livetracker op zijn website ligt hij tot dusver op koers.