Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Duizend cols in honderd dagen

Een bijzondere mijlpaal voor de Engelse langeafstandsfietser Phil Deeker. Hij slaagde er deze week in om zijn duizendste col in honderd dagen tijd te beklimmen. Alle bergen waren samen goed voor een half miljoen hoogtemeters. Met het volbrengen van de challenge vierde hij zijn zestigste verjaardag.

In mei van dit jaar begon Deeker aan zijn knotsgekke challenge. Hij fietste van het Franse Bastia naar Bilbao in Spanje en trok onderweg naar allerlei grote bergketens in Europa. Deeker fietste onder meer naar de Apennijnen, de Dolomieten, de Vogezen, het Zwarte Woud, de Jura, de Alpen, de Cevennen, het Centraal Massief en de Pyreneeën. De Brit reed etappes van gemiddeld tweehonderd kilometer per dag.

Helemaal alleen was Deeker niet. Op sommige dagen reden er zo’n twintig tot dertig mensen met hem mee. Zij namen deel aan één van de tien Rapha Travel Cent Cols Challenges die Deeker organiseerde. Tussen die events door nam hij telkens een paar dagen rust om te herstellen en toe te werken naar de volgende rit. Rapha maakt nu een film over de challenge met duizend cols.

Enkele cijfertjes:
– Aantal hoogtemeters: 445.370 meter (gemiddeld 4.450 hoogtemeters per dag)
– Totale afstand: 19.460 kilometer (gemiddeld 194 kilometer per dag)
– Hoogste col (Col de l’Iseran: 2.764 meter
– Meer cijfertjes vind je op Strava