Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Duitser rijdt rit van 34.000 kilometer om de aarde op singlespeed

Fietser heeft iets minder dan een jaar nodig voor wereldreis

Een prestatie van jewelste van Markus Sitzt (37). De van oorsprong Duitse fietser reed de afgelopen twaalf maanden een rondje om de wereld. Dat deed hij niet op een gewone fiets, maar met een singlespeed (32×18). De man begon en eindigde zijn rit in het Schotse Edinburgh. De rit om de aarde was in totaal goed voor 34.097 kilometer.

Sitzt vertrok vorig jaar op 3 september. Hij doorkruiste vervolgens 29 verschillende landen. Na vertrek begon zijn avontuur in Frankrijk en Spanje. Van daaruit vloog hij naar IJsland om vervolgens de Verenigde Staten op te zoeken. Nieuw-Zeeland, Australië, Azië en tot slot weer Europa maakten het ‘ommetje’ compleet.

Het meest warme welkom kreeg hij in Iran, vertelt hij aan Schotse media. “Van tevoren wist ik niet goed wat ik kon verwachten. Maar het is een geweldig land met een heel andere cultuur. Ze wilden me doen stoppen voor een kop thee, verwelkomden me in hun huizen, boden mee een bed aan en nodigden me uit op het tapijt te komen slapen.”

Het meest beangstigende moment deed zich voor in Illinois. Daar werd hij achterna gezeten door een stel honden van een boer. Uiteindelijk was Sitzt de honden te snel af. De wereldfietser is nu van plan om een boek te schrijven over zijn belevenissen, in het bijzonder over de fietsomstandigheden, de ontmoetingen en de manier waarop mensen met hem omgingen.