Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Drie oud-winnaars Tour de France van start in Eroica Limburg

Eroica Limburg viert dit jaar haar eerste jubileum. En dat doet ze in stijl. In het weekend van 3 en 4 september verwelkomt de organisatie van het retro-event een stel grote namen, onder wie drie oud-winnaars van de Ronde van Frankrijk.

De afgelopen jaren heeft Eroica Limburg steevast de eer gehad om wielerhelden van weleer te mogen ontvangen. Onder hen Jan Janssen, Joop Zoetemelk, Erik Zabel, Johan Museeuw en Leo van Vliet. Al deze wielrenners hebben een band met de Tour de France. Ze zijn winnaar van een etappe of klassement. Janssen en Zoetemelk wisten de Tour in achtereenvolgens 1968 en 1980 zelfs te winnen. Al deze voormalige Tour-vedetten zijn er ook dit jaar bij in Eroica Limburg.

Geel, geel en nog eens geel

De vijfde editie van Eroica Limburg staat in het teken van Joop Zoetemelk. Hij won de Tour 41 jaar geleden (de bedoeling was om Zoetemelk vorig jaar, veertig jaar na dato, al te eren, alleen stak corona daar een stokje voor). In 1980 en ook in andere edities vocht de Nederlander pittige, sportieve gevechten uit met Bernard Hinault. Als eerbetoon naar Zoetemelk toe heeft de organisatie ‘De Das’ weten te strikken voor de jubileumeditie van Eroica Limburg.

“We konden onze oren niet geloven toen Eroica Limburg-ambassadeur Bennie Ceulen met het heuglijke en unieke nieuws kwam dat Hinault in september van de partij is”, zo vertelt medeorganisator Iwan Linckens enthousiast. “We sprongen haast een gat in de lucht, zeker na een zo frustrerend verlopen afgelopen jaar. We hebben nu niet één, twee maar zelfs drie Tourwinnaars in ons midden, echt uniek”, vult medeorganisator Richard van Beek aan.

TI-Raleigh reünie

De wielerlegendes rijden de toertocht op zaterdag mee. Een dag eerder, op vrijdagavond is er een TI-Raleigh reünie. Op dit moment wordt zijn voormalig TI-Raleigh-wielrenners Leo van Vliet en Piet van Katwijk druk bezig om zo veel mogelijk oud-ploeggenoten op de fiets te krijgen voor deze bijzondere reünie. Die bestaat uit een korte toertocht met oud-renners en Eroica Limburg-deelnemers. Voor deze laatste groep geldt dat zij zich hiervoor apart dienen in te schrijven.