Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Doorkruis deze zomer het Brugse Ommeland

Deze zomer op fietsvakantie in eigen land? Denk eens aan West-Vlaanderen, meer bepaald aan Egem (deelgemeente van Pittem) en omstreken in het Brugse Ommeland. Daar vind je onder meer de Verbiestroute (44 kilometer) en de Wastineroute (50 kilometer).

De Verbiestroute is vernoemd naar pater Ferdinand Verbiest, geboren in Pittem. Hier vind je ook het bezoekerscentrum Ferdinand Verbiest. In het bezoekerscentrum kom je meer te weten over Verbiests levensverhaal en zijn avontuurlijke reizen naar China. Verbiest, bouwer van de stoomauto en uitvinder van de thermometer, kreeg tevens een standbeeld in Pittem.

De fietsroute gaat langs zowel het bezoekerscentrum als het standbeeld. Het eigenlijke startpunt is de Markt in Pittem, al kun je ook elders opstappen. De bewegwijzerde route loopt hoofdzakelijk over het grondgebied Pittem en deels over het grondgebied Meulebeke, Ardooie, Wingene en Tielt. De Verbiestroute trakteert je op een mix van rustige, landelijke en verharde wegen. Verrassend zijn de vergezichten onderweg.

Wastineroute

De Wastineroute start op de markt van Egem. Je verkent vervolgens de zachtglooiende streek ten noordwesten van Tielt. Ooit was dit een uitgestrekt bos- en heidegebied, verdeeld in ‘velden’ of ‘wastines’. Je fietst via Koolskamp naar Lichtervelde, met zijn historische Huywynschbossen. Via het aloude Heerenveld en het middeleeuwse Vrijgeweed kom je in Wingene. De terugweg naar Egem loopt onder meer langs de Lakebossen en de Munckebossen.

‘t Motjeshof

Beide routes passeren ’t Motjeshof. Deze bed & breakfast in Egem is een ideale uitvalsbasis voor wie meerdere dagen in het Brugse Ommeland wil verblijven. ’t Motjeshof, ooit een oude boerderijschuur, is tegenwoordig modern ingericht en van alle gemakken voorzien. Vanuit de bed & breakfast kijk je uit over de velden en een stuk pure, landelijke, West-Vlaamse natuur.