Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Doodzieke MND-patiënt zamelt geld op ligfiets in

Calum Ferguson heeft al meer dan een ton opgehaald.

In 2010 werd bij de Brit Calum Ferguson vastgesteld dat hij lijdt aan een Motorneuronziekte. Die tast de zenuwcellen aan die bewegingsspieringen in het lichaam aansturen. In plaats van bij de pakken neer te zitten, stapte hij op een aangepaste ligfiets om al fietsend geld in te zamelen voor mensen die in hetzelfde schuitje zitten. Inmiddels heeft hij na 5.000 kilometer al zo’n 115.000 euro opgehaald.

De 52 jarige Ferguson, vader van drie kinderen, was 46 toen hij de diagnose MND kreeg (de bekendere spierziekte ALS valt daar bijvoorbeeld onder). Dat nieuws kwam als een mokerslag aan. In het najaar van 2012 ging het beroerd met de Brit en werd hij zelfs naar een plaatselijke hospice gebracht. Even werd gevreesd hoe lang Ferguson nog verder zou kunnen leven.

Daarna maakte hij een opmerkelijke opleving door en dat heeft hij naar eigen zeggen mede te danken aan het bewegen op de fiets. Hij koppelde er een MND-campagne aan. Ferguson was vastbesloten om meer aandacht voor MND-patiënten te genereren en om geld in te zamelen. De man heeft onder meer een eigen YouTube-kanaal. Zie hieronder een video die hij niet al te lang geleden heeft gepost. (foto: Facebook)

Gerelateerde artikels