Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Dit zijn de Nederlandse racefiets en mountainbike van het jaar

Cube en Cannondale vallen in de prijzen bij noorderburen.

Cube en Cannondale zijn in Nederland onderscheiden met de prijs voor Mountainbike (MTB) en Racefiets van het Jaar 2017. De uitreiking maakt onderdeel uit van de Fiets Awards die RAI Vereniging elk jaar organiseert. Cube en Cannondale hebben de eer als eerste deze titels in de wacht te slepen.

De Mountainbike en Racefiets van het Jaar zijn nieuwe categorieën in de Fiets van het Jaar verkiezing. De uitreiking in deze twee categorieën maakt onderdeel uit van de Fiets Awards 2017. De winnaar in de categorie MTB is de Cube Reaction GTC One. In de categorie Racefiets ging de eer naar de Cannondale SuperSix Evo Hi-Mod Disc Ultegra Di2. De overige categorieën in de verkiezing zijn Fiets, E-bike en Speed E-bike van het Jaar. Beide fietsen werden gekozen uit een selectie met drie genomineerden.

Juryrapport MTB van het Jaar: Cube Reaction GTC One
De Cube Reaction GTC One stuurt strak en is licht – zo rond de 11,5 kilogram. Dankzij de RockShox Reba RL-voorvork heeft de fiets voldoende vering en demping bij stevig crosscountry gebruik. Door de Remote Lockout kun je de vork ook uitschakelen. Ook functioneert het 2.25 Schwalbe rubber prima. We noemen dit even omdat een MTB ook een optelsom van delen is. Voor de old skool MTB rijder biedt de XT Di2 weinig, maar ben je ‘into’ nieuwe functies dan is de XT Di2 je van het. De XT Di2 brengt een aantal vernieuwingen op het vlak van communicatie. Het belangrijkste nieuws is dat via Bluetooth met de SC-MT800 display gecommuniceerd kan worden. De Cube Reaction GTC One is een buitengewooon, high tech fiets. Een terechte MTB van het Jaar.

Juryrapport Racefiets van het Jaar: Cannondale SuperSix Evo Hi-Mod Disc Ultegra Di2 
De SuperSix Evo is er nu met schijven. Plus een carbon frame, relatief onopvallend vormgegeven. De bovenbuis loop iets af, er zit een 25 millimeter zadelpen op. Uiteraard heeft de SuperSix een speciale full carbon vork speciaal voor de schijfremmen. De schijfremmen op het frame en voorvork zijn ‘flat mount’, de kabels lopen binnendoor. Afmontage: Ultegra 11-speed Di2. 52/36 Cannondale Si crankstel FSA -voor en 11/28 achter, veel eigen delen en een Hollwogram Disc wielset. 140 millimeter schijven voor en achter. De complete fiets weegt 7,50 kilogram De SuperSix stuurt strak en stijf en is echt licht. De Cannondale SuperSix Evo Hi-Mod Disc Ultegra Di2 is een allround racer die zich bewezen heeft. De snel schakelende Shimano Di2 en de schijfremmen geven de SuperSix net de voorsprong om in dit veld als eerste te eindigen.

Beoordeling door deskundige jury
De fietsen werden door een onafhankelijke jury beoordeeld en in de praktijk getest. Uitgangspunt bij de jurering is het gebruiksdoel van de fiets oftewel de mate van geschiktheid van de fiets voor de gebruikersdoelgroep. Om tot een goed eindoordeel te komen lette de jury op: zithouding, schakelen, remmen, rijgedrag rechtdoor en bochten, comfort/vering, prijs/kwaliteit, afmontage en uiterlijk. 

Gerelateerde artikels