Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Dit is de nieuwe stem van de Italiaanse koersen

Jeroen Vanbelleghem verzorgt commentaar bij Eurosport.

Nu Sporza niet langer de uitzendrechten voor de Italiaanse koersen heeft, wordt Jeroen Vanbelleghem de nieuwe stem van deze wedstrijden. Hij is de man die de microfoon in handen heeft bij Eurosport, de partij die aan het langste eind trok in de strijd om de uitzendrechten.

Wedstrijdcommentaar geven is niet nieuw voor Vanbelleghem. Hij is sinds 2013 commentator bij Eurosport. Bovendien was hij al actief bij Play Sports. Hij krijgt er nu een pak grote koersen bij. En dus ligt er enige druk op de schouders van Vanbelleghem, die zaterdag meteen de Strade Bianche mag verslaan. “Noem het een vorm van positieve druk. Omdat je op voorhand weet dat de kijkcijfers veel hoger zullen liggen”, zegt hij tegen Het Nieuwsblad.

“En ik weet nu al dat er kritiek zal komen. Dat hoort erbij. De mensen horen Renaat Schotte, Michel Wuyts en José De Cauwer niet en dan schrikken ze. Iets nieuws vraagt altijd een aanpassing. Maar ik ben de eerste om te zeggen dat ik opkijk naar Michel Wuyts. Hoe hij de kijker urenlang in zijn greep kan houden, is knap.”

Leuk detail: Vanbelleghem begon als stagiair bij Sporza en trok nadien naar Eurosport. Daarnaast studeerde hij een tijdlang in Rome, dus met het gevoel voor Italië zit het goed. “Dit is een droom die uitkomt. De meeste kinderen wilden profvoetballer worden. Ik niet. Als ik op mijn fietsje koerste, was dat altijd met een blad vol notities. Ik gaf toen al commentaar”, zegt hij tegen de krant.

De nieuwe stem van de Italiaanse koersen zal niet voor elke wedstrijd naar ‘de Laars’ mogen afzakken. Het commentaar wordt gedaan vanuit de studio in het Nederlandse Hilversum. “Dat maakt het soms wat moeilijker. Maar dat zijn budgettaire keuzes.” Omdat Eurosport in België en Nederland uitzendt, is de co-commentator Nederlands. Bij de Strade Bianche is dat oud-coureur Bobbie Traksel. (foto: Twitter Jeroen Vanbelleghem)