Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Dit is de eerste 3D-geprinte fietsbrug ter wereld

Als je een route gaat fietsen rond het Nederlandse Gemert, doe je mogelijk een bijzondere ervaring op, al zul je het misschien niet eens zo snel door hebben. In deze plaats ligt de eerste 3D-geprinte fietsbrug ter wereld. Deze is van de week in gebruik genomen.

De brug is achter meter lang en daarmee niet eens zo heel groot. Het bouwwerk is wel volledig uit een printer komen rollen en dat maakt hem uniek, zo weten ze bij de Technische Universiteit Eindhoven die de brug de afgelopen maanden met BAM Infra vorm gaf.

Wie hoort van een 3D-geprinte brug denkt in eerste instantie misschien aan een broos bouwwerk, maar niets is minder weer. De brug is gemaakt van voorgespannen en gewapend beton. Volgens de bouwers kan hij wel veertig vrachtwagens aan, hoewel hij slechts voor passerende fietsers is bedoeld.

Hoe de brug is gebouwd? Volgens de partijen achter de innovatieve bouwwijze bestaat de brug uit ongeveer achthonderd laagjes. Op de locatie in Gemert is hij in elkaar gezet. In de toekomst kan de bouw misschien nog wat effici├źnter, stellen ze, maar feit is dat voor deze brug al minder materiaal nodig is geweest. Deze manier van bouwen is belangrijk voor de toekomst en het milieu.