Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Dieven maken Basso’s speciale jubileumfiets buit

Fietsfabrikant Basso is in mineur. Criminelen hebben toegeslagen in de fabriek in Italië en daarbij is een bijzondere fiets weggenomen: de Basso Diamante 40th Anniversary Edition. Niet zomaar eentje, maar de eerste (‘zero’) uit de serie. Het is de persoonlijke fiets van oprichter Alcide Basso. De fabrikant reikt ‘een significant bedrag’ uit aan degene die waardevolle informatie kan geven.

De diefstal is naar alle waarschijnlijkheid zorgvuldig voorbereid. De daders stopten met twee busjes bij de fabriek en wisten een serie fietsen buit te maken, waaronder dus de jubileumfiets van Alcide Basso. “We zijn nu wanhopig op zoek naar deze speciale fiets en daarbij hebben we alle hulp nodig”, stelt een woordvoerder van de fabrikant in een verklaring. “Het gevoel na de diefstal is haast hetzelfde als wanneer je beste vriend verkast naar een andere stad.”

Basso viert dit jaar het veertigjarig bestaan. De fabrikant, één van de weinige die nog handgemaakte frames van carbon in Italië vervaardigt, lanceerde niet zo heel lang gelegen voor die gelegenheid de jubileumeditie van de Diamante. Het allround model is geïnspireerd op het GAP-frame uit 1982 en werd aangepast aan de moderne trends. Het frame weegt volgens de Italianen 780 gram, exclusief de chromen laklaag. Er zijn slechts vierhonderd exemplaren van deze Diamante.

Grinta! gaat later deze week op bezoek bij Basso. Dan wordt de veertigste verjaardag officieel gevierd. De diefstal werpt ongetwijfeld een schaduw over die feestelijke ceremonie.