Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Deze klasbakken rijden de Giro voor het goede doel

Steun is er van de allergrootste: Eddy Merckx is peter.

3.572 kilometer trappen, sleuren, trekken, vloeken en toch weer doorgaan. En dat 21 dagen lang. Door weer en wind, en over de meest beestachtige cols. Dat is het recept van ‘Giro for KIDs’. Vijf vrienden fietsen samen de 100ste Ronde van Italië voor het goede doel, met name het KID-fonds van de KU Leuven. Ten voordele van kinderen die lijden aan immuunziekten. Omdat kinderen niet horen te sterven door een banale infectie. De vader van Eleonore, één van de getroffen kindjes, zal de fietsers vervoegen en meerijden. Steun is er van de allergrootste: Eddy Merckx is peter.

Twee van de vijf fietsers, reden vier jaar geleden al de 100ste Tour. “Ten voordele van Unicef. Nu zochten en vonden we met de 100ste Giro een nieuwe sportieve uitdaging”, zegt Tom Van Damme, een van de initiatiefnemers. “Met daaraan gekoppeld een goed doel uiteraard. Opnieuw wilden we iets doen voor kinderen maar dan dichter bij huis. Omdat we Wim en de lijdensweg met zijn dochter al een tijdje kennen was de keuze snel gemaakt en de ‘Giro for Kids’ was geboren.”

 Het nobele doel spreekt ook de grootste wielrenner aller tijd aan. Niemand minder dan Eddy Merckx was bereid om zijn steun uit te spreken. “We werken volgens hetzelfde principe als de Tour: bedrijven, verenigingen en particulieren kunnen ons sponsoren. Die laatsten krijgen er zelfs een schattig beertje voor in de plaats. Ook sportieve werknemers van sponsors zijn welkom om ons in één of meerdere ritten te vervoegen. Om fondsen te werven zullen we sowieso ook een eetfestijn en een leuke quiz organiseren.”

projectbeeld-peter.jpg

In de praktijk zullen de fietsers één dag voor de profs over het parcours van de 100ste Giro rijden. De start wordt gegeven in Sardinië. Vervolgens gaat het via Sicilië en onder meer de Etna heel Italië door tot de brutale finaleweek in de Alpen en Dolomieten. Daar wacht de fietsers onder meer een monsterrit van liefst 5.400 hoogtemeters die hen twee maal over de legendarische Stelvio en de Mortirolo leidt. “Dit wordt geen lachertje”, beaamt ook peter Eddy Merckx, als hij een blik op het parcours werpt. “Ik hoop vooral dat de fietsers zich goed zullen kunnen voorbereiden met het huidige winterweer. Deze zware Ronde tot een goed einde brengen wordt sowieso een hele opgave.”

Wim Cloots, die samen met zijn dochtertje Eleonore menig hart stal in het Eén-programma Spoed 24/7, is nog maar pas beginnen fietsen. “Het wordt afzien maar op wilskracht ga ik tonen dat ik dat kan. Ik weet uit ervaring dat al die kindjes nog veel grotere miserie moeten doorstaan. Als dit kan bijdragen om een remedie te vinden en mensen leed helpt besparen, doe ik die opofferingen met plezier.”

Prof. Dr. Isabelle Meyts is hoofd van de afdeling kinderimmuundeficiënties van het UZ Leuven en oprichtster van het KID-fonds. “Minstens één op de tweeduizend mensen lijden aan een primaire immuundeficiëntie. Soms zonder het zelf te weten. Helaas is er nog een belangrijke onderdiagnose. Dit kan fatale gevolgen hebben waardoor een kind zelfs kan overlijden aan een banale virusinfectie. Ook onomkeerbare orgaanschade is mogelijk. De ziekte onder de aandacht brengen zodat de diagnose tijdig kan gesteld worden is dan ook essentieel. Daar gaat zal dit geweldige initiatief zeker voor zorgen. Verder kan het KIDfonds ook alle middelen goed gebruiken. Voor haast elke diagnose is namelijk breed genetisch onderzoek nodig. Daar zet het Fonds dan ook op in terwijl ook innovatieve therapieën worden ondersteund. Maar daar is dus handenvol geld voor nodig.”

“Een hele boterham maar de bottom line is: wij zijn op zoek naar mensen die ons willen helpen”, vult Tom Van Damme aan. “Door een beertje te kopen, enkele dagen de volgwagen te bemannen of hun bedrijf via sponsoring met ons goede doel te associëren. Zodat we uiteindelijk op de snoet van al deze ‘kids’ een glimlach kunnen toveren. Daar doen we het voor.”