Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

‘De Val’: het tragische verhaal over Keisse, Weylandt & co

Emotioneel boek over het 'trainingskliekje van het jaagpad'.

Een ‘must read’ voor wielersupporters, zeker nu de avonden weer langer worden: ‘De Val’. Dit is het mooie, maar vaak ook harde, emotionele en confronterende verhaal van het trainingskliekje Iljo Keisse, Wouter Weylandt, Dimitri De Fauw, Bert De Backer en Kurt Hovelijnck. Samen realiseren ze hun grote droom: ze worden profs. Wat hen samenbracht, de koers, rukt hen ook uit elkaar.

Min of meer bij toeval ontmoeten ze elkaar in de loop van een paar jaar, aan het begin van deze eeuw, omdat ze alle vijf één doel kennen: de koers. Ze ambiëren allemaal een carrière als profrenner. Op het jaagpad langs de Schelde, van Gent naar Oudenaarde, trainen ze samen. Iljo Keisse, Wouter Weylandt, Dimitri De Fauw, Bert De Backer en Kurt Hovelijnck zijn jong, viriel, populair en schoppen het inderdaad tot profwielrenner. Their finest hour, als ze het eenmaal zijn.

Maar dan slaat het noodlot toe. In november 2008 test Keisse positief in de Zesdaagse van Gent. Hij wordt vrijgesproken van dopinggebruik, maar de procedure is slopend. In maart 2009 valt Hovelijnck op het jaagpad en belandt hij met een schedelbreuk in coma. Enkele maanden later stapt De Fauw onverwacht uit het leven. Vrienden en familie zijn verbijsterd. Storm blijft de ‘groep van vijf’ teisteren: Wouter Weylandt overlijdt op 9 mei 2011 na een val in de derde etappe van de Giro. Die dreun is nog steeds voelbaar.

‘De Val’ is het literaire debuut van Gentenaar Matthias M.R. Declercq (31), journalist bij onder meer De Morgen en Humo. Het boekwerk is online te bestellen (22,50 euro). 

Gerelateerde artikels