Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

De koers, die is van Oost-Vlaanderen!

Omloop het Nieuwsblad, Gent-Wevelgem, De Ronde van Vlaanderen… Ze starten en/of eindigen allemaal in de provincie Oost-Vlaanderen. Wist je dat Oost-Vlaanderen elk jaar meer dan 6 miljoen euro investeert in de aanleg van fietssnelwegen, -paden en infrastructuur? Want de fiets is van Oost-Vlaanderen!

Weer of geen weer, meer en meer springen we op de fiets, zowel in onze vrije tijd als voor het woon-werk en woon-schoolverkeer.

We nemen de fietssnelwegen naar het werk of gebruiken de riante fietspaden in onze vrije tijd. De fietssnelwegen zijn hoofdassen die de Oost-Vlaamse steden en economische knooppunten verbinden voor fietsers. Ze zijn vlak, meestal rechtdoor, zoveel mogelijk conflictvrij én met beveiligde kruispunten. Want fietsen moet leuk en veilig zijn. Veel belang hechten aan het fietsbeleid is dus nodig, en dat doet de Provincie.

De Provincie Oost-Vlaanderen wil niet alleen steden en gemeenten maar ook inwoners, organisaties en bedrijven ondersteunen die zich engageren voor het milieu én voor fietsen.

Dit gebeurt met concepten als ‘Testkaravaan’ (werkgevers en hun werknemers), maar ook ‘studentenmobiliteit’ of seniorenorganisaties staan hoog op de agenda.

Verkeersveiligheid van kinderen en jongeren is ook een belangrijk onderdeel van het beleid. Door schoolroutekaarten op te maken en fietspoolen te ondersteunen, motiveert de Provincie kinderen en ouders om voor ‘gezond’ en ‘goed voor het milieu’ te gaan. Of het nu is met de jongsten op de stoep of met de ouderen al op de baan… Fietsen doet je goed!

Het valt trouwens op dat meer en meer mensen zich door te fietsen ook engageren voor een gezonder klimaat.

Cultuurliefhebbers doen het ook. Oost-Vlaanderen bloeit van de monumenten, musea en recreatiedomeinen. Om een dag te toeren en cultuur op te snuiven is de fiets een aanrader: de stad is verliefd op tweewielers, en de liefde is wederzijds. Makkelijk, goedkoop en snel. Liever wat meer groen? Fietsen tussen de bomen, langs het water of Oost-Vlaams erfgoed kan ook. Verken met de familie of met vrienden verschillende themafietsroutes of tochten langs de knooppunten- en andere routes van de provincie Oost-Vlaanderen.

Van wie was de koers ook al weer?